REAKCIJE

Sudija Branko Perić: Dodikove najave su besmislica, nikakvo odmetništvo me ne interesuje

Dugogodišnji sudija Suda BiH komentirao je najave Milorada Dodika da će državne sudije i tužioci iz Republike Srpske napustiti državne pravosudne institucije

Perić: Ako je to Dodik ozbiljno mislio, onda je duboko zagazio u teški kriminal. Arhiv

Avaz.ba

15.10.2021

Nakon informacije da su neki predstavnici pravosudnih organa BiH bili na konsultacijama u Banjoj Luci dva dana prije jučerašnjeg obraćanja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, reagirao je dugogodišnji sudija Suda BiH Branko Perić.

Dodik je jučer određenom broju ambasadora evropskih zemalja, kako je rekao, ponovio svoje ranije najave i zahtjeve kada je riječ o samostalnosti RS te povlačenju saglasnosti ovog entiteta kada je riječ o pravosuđu BiH, VSTV-u, Oružanim snagama BiH, fiskalnom sistemu i uspostavljanju direkcije za indirektne poreze, navodi N1.

- Dat ću državnim sudijama i tužiocima rok. Ako to ne učinimo, poduzet ćemo aktivnosti - rekao je Dodik.


Branko Perić. Arhiv

Sudija perić za N1 je komentirao Dodikove najave da će državne sudije i tužioci iz Republike Srpske napustiti državne pravosudne institucije. Na pitanje ostaje li u Sudu BiH, rekao je:

- Ja nisam čovjek avantura nego razuma i zakona. Nikakvo odmetništvo me ne interesuje. Mene niko nije kontaktirao. To je besmislica koja nije dostojna komentara. Ako je to Dodik ozbiljno mislio, onda je duboko zagazio u teški kriminal. To više nije politika nego su to akti rušenja ustavnog poretka. Sud i Tužilastvo BiH su dio pravosudnog poretka koji postoji 20 godina – kazao je Perić.

Na novinarsko pitanje šta može uslijediti, odgovorio je da se sistem ne može mijenjati političkim odlukama, već samo zakonom propisanim procedurama.

- Ne vjerujem da bi se neko od sudija i tužilaca priključio političkoj gerili koju vodi jedan političar. Mislim da pravosudni sistem treba da zaustavi ovo političko nasilje. Političari ne smiju biti izvan zakona – kazao je Perić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.