SAOPĆENJE

SDP: Evropske integracije su sigurnosno pitanje za Bosnu i Hercegovinu

Magazinović je u govoru inicirao promjenu pristupa zemljama regija

Saša Magazinović. Avaz

Fu. M.

17.10.2021

Potpredsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Lana Prlić i šef Kluba zastupnika SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović učestvuju na tradicionalnom godišnjem okupljanju socijaldemokratskih zastupnika iz parlamenata regije i Evropskog parlamenta u organizaciji Friedrich Ebert fondacije, saopćio je SDP.

Ovogodišnje okupljanje u nizu panela i radnih grupa tretira teme perspektive proširenja članstva u Evropsku uniju (EU) na zemlje zapadnog Balkana i implementacije evropskog Zelenog plana.

Govoreći o odnosu Evropske unije prema zemljama regije, Prlić i Magazinović su istaknuli da je EU nejasnom i neodlučnom politikom, između ostalog prema procesu proširenja, izgubila značajan dio svog kredibiliteta na području Balkana, nerijetko podržavajući i promovirajući u sagovornike one koji promoviraju sve suprotno od evropskih vrijednosti.

Pred regijom su dva pitanja

U tom smislu su podržali inicijativu zastupnika u njemačkom Bundestagu Josipa Juratovića koji predlaže promjenu odnosa EU prema nacionalističkim političarima na Balkanu koji kao rezultat svog djelovanja imaju trenutne izazove miru i stabilnosti.

U svojim izlaganjima Prlić i Magazinović su istaknuli da je proces proširenja EU za Bosnu i Hercegovinu, pored ostalog, značajno sigurnosno pitanje, naglašavajući da su pred regijom dva puta – prvi je put evropskih integracija, a drugi je put u nove sukobe. To sve odgovornost Evropske unije za zapadni Balkan, ali posebno za Bosnu i Hercegovinu, čini značajno većom.

Saša Magazinović je govorio tokom panela „Prilike i izazovi za socio-ekološku transformaciju u jugoistočnoj Evropi“ o aktivnostima koje se vode u Bosni i Hercegovini kao doprinos težnji da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent. On je istaknuo da bez obzira na sve prepreke, ne postoji alternativa očuvanju planete.

Velika solidarnost

Magazinović je u govoru inicirao promjenu pristupa zemljama regija u smislu da, znajući koliko veliki budžet zahtijeva proces dekarbonizacije, koliki izazovi stoje pred državama u smislu kreiranja novih radnih mjesta za one koji će izgubiti posao, s kakvim problemima će se suočiti privreda, Evropska unija finansijski i strateški, ali isključivo na partnerskim osnovama, podrži manje i ekonomski inferiorne države.

Stoga je kolegama iz parlamenata zemalja EU, kao i poslanicima u Parlamentu EU, predložio da iniciraju formiranje zasebnog budžeta za dekarbonizaciju zemalja zapadnog Balkana, podsjetivši da se rješavanje globalnih problema može rješavati jedino uz veliku solidarnost koja, nažalost, nije demonstrirana u svim aspektima borbe protiv COVID-19, saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.