PRES KONFERENCIJA

Šefik Džaferović: Došlo je do znakovite promjene u Dodikovom ponašanju

Neke tačke za koje je jako zainteresiran, pristao je da ne budu danas na dnevnom redu, jer kaže ako će propasti bolje da ne budu, istakao je

Šefik Džaferović. A. Č.

Piše: A. Č. - H. J. I.

18.10.2021

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine danas je održana sjednica predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i članova Predjedništva BiH Milorada Dodika i Šefika Džaferovića. 

Nakon sastanka, medijima se obratio i Šefik Džaferović. 

- Ima jedna rekao bih jedna znakovita promjena u odnosu na dosadašnje ponašanje gospodina Dodika. Neke tačke za koje je jako zainteresiran, pristao je da ne budu danas na dnevnom redu, jer kaže ako će propasti bolje da ne budu. Pa smo tako skinuli razrješenje i imenovanja koja radi Predsjedništvo i tačke vezane za neke finansijske ugovore - izjavio je Džaferović. 

Osvrnuo se i na međunarodnu zajednicu. 

- Sačekajmo da vidimo šta će se dogoditi. Nisam ja slučajno rekao da je to znakovita promjena u njegovom ponašanju. Institucije moraju funkcionirati i oni koji su dužni da nam pomognu da to tako bude, ovdje prije svega mislim na međunarodnu zajednicu, da to sve funkcionira. Imao sam kontakte sa međunarodnom zajednicom, ali nema ništa u tom smjeru, osim poziva da institucije moraju biti odblokirane - dodao je. 

Džaferović je istakao da ima povjerenja u rad institucija. 

- Ja ima povjerenja u Ustav i zakone ove zemlje. Kada govorim o pravosuđu BiH i govorim o institucijama. One su dužne da štite BiH. Na kraju će to biti kako je sve propisano Ustavom i zakonom i mislim da je to u najboljem interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji.

Ja sam prošli puta vama ovdje rekao da institucije BiH imaju obavezu da daju odgovore u ovakvim situacijama, između ostalog tu je i pravosuđe BiH koje mora da radi svoj posao i ja očekujem da će to tako biti. U nekom redu poteza, kako riješiti ovu situaciju, mislim da su na prvom mjestu institucije naše zemlje, nakon toga ili uporedo s tim je i međunarodna zajednica sa svojim obavezama - zaključio je Džaferović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.