GRAČANICA

Odlični rezultati Narodne biblioteke: Širom otvorena vrata za sve građane

Zahvaljujući agilnoj rukovoditeljici Senadi Letić, organizirano više od 20 manifestacija

Letić održala čas lektire za učenike OŠ „Hasan Kikić“. Avaz

Piše: H. Čalić

20.10.2021

Narodna biblioteka "Dr. Mustafa Kamarić" najstarija je kulturna ustanova u Gračanici. Osnovana je na inicijativu studenata Mustafe Kamarića i Hajrudina Bujkalića davne 1924. godine, a trenutno posjeduje više od 42.000 knjiga i gotovo 600 čitalaca svih uzrasta.

Zahvaljujući agilnoj rukovoditeljici Senadi Letić, u biblioteci će ove godine, zaključno s manifestacijom "Oktobar, mjesec knjige", biti realizirano više od dvadeset događaja.

U gračaničkoj biblioteci već su održani "Dani maternjeg jezik", "Sedmica posvećena Danu nezavisnosti", "Za mamin dan", "Svjetski dan poezije", "Svjetski dan dječije knjige", "Međunarodni dan pismenosti", "Moj učitelj - moja knjiga" i brojne druge.

- Mi smo vrata naše biblioteke širom otvorili za naše građane, od najmlađih do najstarijih. Nastojimo svakom prigodom organizirati neku manifestaciju i ljudi su to prepoznali. Nedavno su nam u posjeti bili školski bibliotekari iz 11 matičnih škola, razgovarali smo o tome kako još više učenicima osnovne škole približiti knjigu. Dobra saradnja je uspostavljena i sa srednjim školama - kaže Letić.

Ona je jučer u čitaonici biblioteke održala čas lektire. Učenicima IV-2 razreda OŠ "Hasan Kikić" i učiteljici Emini Junuzović govorila je o knjizi "Kraljica iz dvorišta" naše pjesnikinje Bisere Alikadić.

- Prije nekoliko dana biblioteka u Gračanici postala je članica COBISS sistema (kooperativnog online bibliotekarskog sistema). Uvjerena sam da će, bez obzira na naprednu tehnologiju, knjiga imati svoje mjesto i ulogu u formiranju ličnosti. Mi ćemo 29. oktobra pozvati i naše starije članove, stalne čitaoce i uručiti im besplatne članske knjižice za narednu godinu - ističe Senada Letić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.