PODSJEĆANJE

Kako je SNSD prenosio nadležnosti na nivo BiH

U Parlamentarnoj skupštini BiH preneseno 49 nadležnosti. Najplodonosniji period bio od 2000. do 2008. godine

Špirić: Sve je potpisivao. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

21.10.2021

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) jučer je usvojila Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, kojim je jednostrano formirala novu agenciju na teritoriji ovog entiteta i proglasila nenadležnim državnu. Dodik najavljuje da je ovo samo prvi korak te da će povući i odluke o Oružanim snagama (OS) BiH, VSTV-u, indirektnim porezima te zabraniti rad SIPA-i i OSA-i na teritoriji RS.


Prvi mandat

No, zanimljivo je da su upravo mnoge od ovih institucija nastale voljom SNSD-a i Milorada Dodika. U Državnom parlamentu je 49 nadležnosti s nivoa RS preneseno na nivo BiH.

Oružane snage BiH formirane su odlukom Parlamentarne skupštine (PS) BiH na sjednici Predstavničkog doma održanoj 28. septembra 2005., te potvrđene na sjednici Doma naroda 5. oktobra 2005. godine.

Polovinom 1998., u vrijeme prvog mandata Milorada Dodika na poziciji premijera RS, BiH je dobila zajedničke tablice, zastavu i grb te bh. pasoš, a Graničnu policiju 2000. godine. Parlament Bosne i Hercegovine je u oktobru 2003. usvojio Zakon o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Zakon o Sudu BiH usvojila je PSBiH uljeto 2002. godine.

Kada je riječ o VSTV-u, u martu 2004., entitetski premijeri i ministar pravde BiH potpisali su sporazum o prenošenju određenih odgovornosti entiteta kroz utemeljenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, čime su stvorene pretpostavke za donošenje Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, što je i učinjeno u junu 2004. godine. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) osnovana je 2002. godine usvajanjem Zakona o Agenciji za informacije i zaštitu.

Kada je, pak, riječ o OSA-i, ona je formirana odlukama oba doma Parlamentarne skupštine iz marta 2004. godine, i to na osnovu člana IV.4.a) Ustava BiH. Odluku je potpisao zastupnik SNSD-a Nikola Špirić u svojstvu predsjedavajućeg Zastupničkog doma.


Novi udar

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, koji je Skupština RS jučer pokušavala poništiti, usvojen je od Zastupničkog doma 14. maja, a od Doma naroda 17. juna 2008. godine. Pogađate, zastupnici SNSD-a glasali su za zakon, kao i za sve prethodno spomenute.

U svom najnovijem udaru na državu Dodik se poziva na „izvorni Dejton“. No, upravo je Dejtonski mirovni sporazum u članovima III 5. a) i IV 4. a) predvidio mogućnost preuzimanja nadležnosti i uspostavljanja dodatnih institucija. S druge strane, entiteti nemaju pravo jednostrano vraćati nadležnosti BiH. S te strane jasno je da je jučerašnji igrokaz u NSRS predstavljao otvoreni udar na Ustav države i pokušaj formiranja parainstitucija.


Oduševljeni Špirić

- Možda bi dobro bilo poslije svih žestokih priča i rezervi, nakon postignutog kompromisa i konsenzusa, prije svega da pošaljemo građanima poruku da dobivaju dobar Zakon o odbrani BiH - ovim riječima je usvajanje zakona kojim su formirane Oružane snage BiH pozdravio Nikola Špirić, tadašnji SNSD-ov zastupnik u PSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.