NOVI BISER

Fadil "objasnio": Ta agencija za lijekove RS je kontraproduktivna mjera

To neće zaživjeti, nije primijenjivo kada se gleda zakon, kaže Fadil Novalić

Novalić: Loša situacija. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

21.10.2021

Fadil Novalić, federalni premijer, danas je u Mostaru nakon sjednice Vlade F BiH prokomentirao posljednje događaje u RS-u. 

Podsjetimo, jučer je Narodna skupština usvojila Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, a kojim se planira osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS.

- Mi ćemo se jako truditi da se politički odnosi, ukoliko zavisi od nas prema gore, riješe. A, ta  agencija za lijekove, to nije primjenjivo  kada gledate zakon. Šta kada se uveze sad na tu neku RS-ovsku agenciju lijek, a vi znate da Federacija troši tri četvrtine svega toga, kako će onda to doći na tržište Federacije? Mi priznajemo samo državnu agenciju u Banjoj Luci. To je kontraproduktivna mjera, čak, i za njihove uvoznike i neće, vjerovatno, ni zaživjeti. Zato je, pretpostavljam, ostavljeno šest mjeseci roka - kazao je Novalić.

Upitan o tome misli li da se ova loša politička situacija može odraziti na najavljivane investicije u BiH, Novalić je kazao kako je činjenica  da su u BiH 90 posto domaće investicije, a 10 posto strane.

- Mi smo zbog toga prilično hendikepirani. Vjerovatno, ovih 10 posto bi se povećalo da je politička situacija bolja. Ali, kad gledamo u nekom procentnom računu, ne može se dramatično odraziti. Jer, očigledno, sami vučemo teret investicija. Naravno, bilo bi jako dobro da je situacija dobra i da nama strane investicije koje redovito donose  bolje tehnologije da dođemo do njih. Ali, dok se ne sredi politička situacija, mi moramo na domaćem tržištu učiniti sve što možemo - naveo je Novalić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.