REAKCIJE

Demanti Ambasade Turske na tekst "Avaza": Uvijek smo podržavali BiH

Podrška Turske državi Bosni i Hercegovini, njenom teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu, za razliku od drugih, nije samo retorička već je vrlo konkretna, naveli su iz Ambasade Republike Turske u BiH

Ambasada Republike Turske u BiH. Arhiv

D. H.

25.10.2021

Povodom teksta "Zašto šuti Erodan", koji je objavljen u novinama i na portalu "Dnevnog avaza", reagirala je ambasada Turske u našoj zemlji. Njihovu reakciju prenosimo u nastavku.



- Članak objavljen 23. oktobra u vašim novinama u kojem se tvrdi da Turska ne podržava Bosnu i Hercegovinu, te da među narodima dvije zemlje ne postoje prijateljske i bratske veze nije u skladu sa činjenicama i navodi izjave koje su se 2014. godine pokazale netačnim.

Prije svega, tvrdnja da nema prijateljstva i bratstva između narodâ Bosne i Hercegovine i Turske, u kojoj vjerojatno ima više državljana bosanskohercegovačkog porijekla nego u Bosni i Hercegovini, u najmanju je ruku znak velikog neznanja.

Kao država, Turska je Bosnu i Hercegovinu od njezine nezavisnosti do danas, kako u bilateralnim odnosima tako i na međunarodnim forumima, uvijek snažno podržavala i nastavlja je podržavati. Ova podrška Turske nije ostajala na riječima kao kod drugih, već je uvijek bila vrlo konkretna.

Na diplomatskom planu, Turska koja iskreno pridaje važnost miru i stabilnosti Balkana i Bosne i Hercegovine, nastoji pronaći rješenja za pitanja kroz dijalog i saradnju putem dva odvojena trilateralna mehanizma koja je uspostavila zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, i sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom. Turska vjeruje da se rješavanje problema temelji na dijalogu i djelovanju, a ne na retorikama.

Na političkom planu, samo tokom 2021. godine, Turska je bila među prvim zemljama koje su, nakon famoznog "non-papera", naglasile svoju podršku teritorijalnom integritetu i jedinstvu Bosne i Hercegovine. Sem toga, 5. maja je ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu došao u Sarajevo neposredno nakon Ljubljane i ponovio naš stav o ovom pitanju, dok je 27. avgusta predsjednik Recep Tayyip Erdoğan na sastanku s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i na konferenciji za novinare koja je uslijedila, građanima Bosne i Hercegovine naglasio ovaj naš stav.

Konačno, kao članica Vijeća za implementaciju mira koje predstavlja međunarodnu zajednicu te članica njezinog Upravnog odbora, Turska je podržala izjavu od 14. oktobra o najnovijim dešavanjima, baš kao što je podržala i prethodne izjave.

Kao što vidite, podrška Turske državi Bosni i Hercegovini, njenom teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu, za razliku od drugih, nije samo retorička već je vrlo konkretna, naveli su iz Ambasade Republike Turske u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.