KOMENTAR DANA

Zašto Erdoan šuti

Dodik ruši državu, a našeg prijatelja nigdje

Redžep Tajip Erdoan i Milorad Dodik. Agencije

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

23.10.2021

- Nikada nismo pravili razliku između nas i naše braće Bošnjaka, koji se bore za svoja prava - govorio je Erdoan nekoć, na nekoj od sjednica njegove AK partije.

Imao je Erdoan još mnogo zaštitničkih riječi podrške prema Bošnjacima i Bosni koju mu je, kako je to rekao lider SDA Bakir Izetbegović, njegov otac ostavio u amanet (kao da se radi o njihovom porodičnom feudu koji se može tako po svijetu davati i dijeliti).

No, zanimljivo, danas kada se direktno dira u Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, naš turski „prijatelj“ i „veliki zaštitnik“ šuti.

Elem, Dodik je i otvoreno krenuo rušiti Ustav, zabranjuje državne agencije na teritoriji RS, najavljuje formiranje vlastite vojske i okupiranje kasarni Oružanih snaga BiH, održava policijske vježbe na nekoliko kilometara od Sarajeva te kreće u projekt „samostalnosti RS“, a Erdoan šuti.

Evropski parlamentarci zvone na uzbunu i govore da je neophodno zaustaviti Dodika, Američka ambasada u Sarajevu poručuje da je NATO uz BiH, čak i opozicija u RS osuđuje ludorije lidera SNSD-a, samo, eto, naš turski „prijatelj“ i „veliki zaštitnik“ - šuti. Ima on, inače, taj običaj.

I onomad kad je Britanija predlagala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN-u, a Rusija ulagala veto, Turska je... Pa, šutjela.

I u čemu se onda u praksi tačno ogleda ta ljubav Erdoana prema Bošnjacima? Problem je što Turska i BiH, Bošnjaci i Turci, nemaju prijateljske odnose kao moderne države i narodi.

Umjesto toga, Erdoan u BiH ima svog vazala Bakira Izetbegovića, koji je pristao da ga prizna za svog vladara (što je i javno izjavljivao) i potpuno mu se potčini.

Ono što Erdoan nigdje u svijetu ne bi mogao ni da zamisli, Izetbegović mu je omogućio na svom komadu feuda u BiH - od održavanja predizbornih skupova za turske izbore, preko antiustavnih hapšenja turskih državljana pod optužbom da su gulenovci, do duboke ideološke penetracije u medijski, kulturni, politički i obavještajni život BiH.

Istovremeno dok Dodik zvecka oružjem, u javnosti se ponovo pojavila priča kako u SDA uveliko razmišljaju o prodaji “BH Telecoma”, pogađate kome – “Turk Telecomu”. I to su oni stvarni interesi Turske kada su u pitanju Bošnjaci.

A to što su Bošnjaci i njihova jedina država danas ugroženi od separatističke avanture laktaškog kabadahije - ta nije Erdoan lud da se zbog njih šačice zamjera svom stvarnom savezniku i njegovim geopolitičkim interesima - Rusiji.

Kmet je zahvalan i ako ga povremeno potapše po glavi i bude mu kum na vjenčanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.