PRENOSIMO

Radončić za N1: Izetbegović treba razgovarati s Vučićem, ali ne može pregovarati

Bitno je da opozicija u FBiH pokaže snagu i suprotstavi se Izetbegoviću, da ne kažem SDA, jer nisam siguran da je cijela SDA jednako Izetbegović, poručio je Radončić

Televizija N1

Radončić za N1: Dodik već godinama provodi politiku koja nije dobra po BiH, RS i njega

Foto: Screenshot


Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić, gostujući u današnjoj emisiji „Dan uživo“ na N1 televiziji, govorio je o brojnim aktuelnim političkim temama, a, između ostalog, i o eventualnim srpsko-bošnjačkim pregovorima.

Na početku razgovora Radončić se osvrnuo na sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Mislim da Dodik već godinama provodi politiku koja nije dobra po BiH, RS i njega. Pravi dnevne oscilacije, čas kaže jedno, čas drugo. Ali, kad se posmatra, to je ozbiljan kontinuitet razvlašćivanja državnih institucija. On kod gospodina Vučića nije mogao dobiti loš savjet kad je u pitanju regionalna stabilnost – poručio je Radončić.

Dodao je da Srbiji ne odgovara „veliki potres u RS, a koji bi i Srbiju povukao ka dnu“.

- Optimista sam da je Vučić sedativno i smirujuće djelovao na Dodika, ali, također, ne mislim da će Dodik stati – naglasio je Radončić.

Podsjetio je na funkcioniranje Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje kada je kao tadašnji ministar sigurnosti imao korektnu saradnju i sa Dodikom. 

Razgovor nema alternativu

U nastavku intervjua Radončić je govorio o eventualnim srpsko-bošnjačkim pregovorima.

- Čovjek sam koji sjedne i razgovara s gospodinom Vučićem bez javnosti. Mislim da je dobro da i Izetbegović sjedne i razgovara s Vučićem. Razgovori su neophodni i oni nemaju alternativu, ali ni Radončić ni Izetbegović, niko nema pravo da pregovara s Vučićem o bilo čemu. Pregovori se mogu dešavati isključivo u institucijama Bosne i Hercegovine. Dobro je da Izetbegović razgovara s Vučićem, ali pregovora ne bi smjelo biti – naglasio je Radončić.

Osvrnuo se i na sutrašnje glasanje u Parlamentu BiH o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića te poručio da će SBB biti protiv smjene.

- Veoma je važno ovo što radi opozicija u RS, politički su se suprotstavili politici Milorada Dodika. Bitno je da su se suprotstavili, bitno je da opozicija u FBiH pokaže snagu i suprotstavi se Izetbegoviću, da ne kažem SDA, jer nisam siguran da je cijela SDA jednako Izetbegović – smatra Radončić.

  • Radončić u studiju N1: Šmit ima plan djelovanja

    Radončić u studiju N1: Šmit ima plan djelovanja

    Foto: Screenshot


Šmit je potentan diplomata

Govoreći o djelovanju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, Radončić je kazao da je održao sastanak sa Šmitom.

- Mislim da se radi o potentnom diplomati, iskusnom diplomati, ne treba od njega očekivati da visoki predstavnik bude čovjek koji će pucati olako. Mislim da ima plan djelovanja i podršku za svoj plan. Mogu jedino da apelujem, ako imate prvu odluku u NSRS, a tiče se Agencije za lijekove, očekuje se domino-efekt, nastavak te kampanje. Bilo bi veoma dobro da donese odluku o poništavanju toga što je usvojila NSRS u startu - da ne radi to na kraju, jer vidjeli ste šta se dogodilo sa Zakonom o zabrani negiranja genocida. Da je Incko to uradio na početku mandata, bila bi to druga priča. Ovako je ostavio vruć krompir – kazao je Radončić.

Sarajevo može biti mali Dubai

O trojci u Kantonu Sarajevo Radončić je rekao da će im SBB „držati leđa“ kad je riječ o infrastrukturnim projektima.

- Svako se bori za svoje biračko tijelo, tako smo se i sa “Trojkom” razišli. Ja javno govorim, ako ste zaustavili radove na Prvoj transverzali, da prugu od Ilidže do centra radite na način kako se očekuje... Mi ćemo biti veoma precizna opozicija. Gospodin Konaković je bio tri godine premijer, godinu dana je bila “Šestorka”, sad “Trojka”, ako ne počnu sa pravim i ozbiljnim radovima koji će od Sarajeva napraviti prijestolnicu, ja ću otvoreno reći: Građani kantona, dajte mi kanton. Vjerujte za četiri godine ovo će biti mali Dubai. Ako smo kao privatna kompanija napravili ovoliko, možete misliti šta bismo uradili sa tolikom kolektivnom energijom i budžetom - kazao je lider SBB-a.

O smjeni Gordane Tadić

Odgovarajući na pitanje o inicijativi „Otvoreni Balkan“, Radončić je poručio da se napravila nepotrebna politizacija.

- Granice nisu sporne, ali je sporan način vrlo sporog prolaska. Stotine hiljada kamiona čeka po dan ili dva na granicama – smatra Radončić.

Za kraj intervjua prokomentirao je smjenu bivše glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, te poručio da VSTV treba da radi samostalno i bez uticaja politike.

- Trenutno nije tako. SDA je bilo najbitnije da skloni Tadić jer je ona procesuirala njihove najvažnije članove. Ali njih su mangupski prevarili, smjenili su Tadić ali su dobili tužitelja na kojeg će imati još manje uticaja nego na Tadić. Treba pozdraviti svaku odluku VSTV-a i treba vjerovati da će novi glavni tužilac bolje raditi, prema prvim potezima on će ići da maksimalno koristi kapacitete tužitelja koje ima. Mislim da mi, kao političari, ne treba da komentarišemo odluke VSTV-a i drugih sudskih institucija – zaključio je Radončić.

NA VRH

Podijeli članak na