PREDSTAVNIČKI DOM PFBIH

Klub zastupnika SDP-a: Ako poskupi električna energija, građani će plaćati višestruko veću cijenu

Električna energija, naši rudnici, vodotoci su resursi FBiH, to nam pruža mogućnost da proizvodimo i prodajemo električne energije, naveo je Hasić.

Klub zastupnika SDP-a. avaz

Piše: L. Memčić

27.10.2021

Klub zastupnika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH održao je press konferenciju neposredno pred sjednicu ovog Doma, a kao glavni razlog naveli su najavljeno poskupljenje električne energije. Istakli su da su tražili sa se na dnevni red uvrsti informacija o izgradnji tunela Hranjen kao i da se usvoji zaključak koji će obavezati Vladu i Ministarstvo finansija da van snage stave Pravilnik o fiskalizaciji u FBiH.


Opterećenje privrede

Damir Mašić rekao je da, imajući u vidu da je Vlada FBiH usvojila Pravilnik o izmjeni fiskalnih sistema i tako krenula u uvođenje novih nameta i optrećenje privrede, posljednje poskupljenje električne energije je nastavak matrice Vlade FBiH prema privrednim subjektima.

Mujo Hasić, federalni zastupnik kazao je da smo svjedoci najave poskupljenja i implementacije najave poskupljenja cijene električne energije.

- To se kreće u odnosu na prošlu godinu preko 100 procenata više. Znači pravno lice koje je ove godine trošio 500.000 maraka, plaćat će još 500.000 - rekao je Hasić.

Također je dodao da Vlada FBiH i Elektroprivreda trebaju objasniti koji su to razlozi zbog kojih će doći do poskupljenja.

- Je li to obračun CO2, nije. Je li to poskupljenje cijene tone uglja, nije. Je li to povećanje broja radnika, povećanje plaća uposlenika, nije. Jedini argument koji oni iznose je tržišna cijena - rekao je Hasić.

Istakao je da je cijena električne energije za građanstvo ispod proizvodne cijene te da tu razliku plaća privreda.

- Povećanjem cijene električne energije, poskupjet će sve ostale usluge. Građani će plaćati višestruko veću cijenu povećanja kroz kupovinu roba i usluga. Električna energija, naši rudnici, vodotoci su resursi FBiH, to nam pruža mogućnost da proizvodimo i prodajemo električne energije - naveo je Hasić.


Bespotrebni nameti

Kada je riječ o Zakonu o doprinosima kao i Zakonu o minimalnoj plaći, koji je trebao biti na dnevnom redu, rečeno je da su iz SDP-a tražili da se ovi zakoni tretiraju zajedno.

O Pravilniku o zamjeni fiskalnih sistema, rečeno je da je uz 1.500 fiskalnih nameta koliko ih ima u FBiH, ovo je još jedan u nizu udara na privredu.

- Samo nekoliko firmi u FBiH ima mogućnost stavljanja u promet fisklanih kasa. Smatram da je ovo bespotrebno. Onaj ko ima dovoljno sredstava, on ih mijenja svakih 3 do 5 godina - rekao je Mujo Hasić.

Istakao je da je ovaj Pravilnik nametnut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.