PARLAMENT FBIH

Završena sjednica Predstavničkog doma: Usvojeno nekoliko nacrta zakona

Zastupnici nisu prihvatili Rezoluciju o zaštiti i unapređenju kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru u FBiH

Naredna sjednica zakazana je za 30. novembar. fena

Piše: L. Memčić

27.10.2021

Završena je redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. Razmatran je Nacrt zakona o rudarstvu FBiH koji je nakon glasanja usvojen uz predložene zaključke.

Naredna sjednica zakazana je za 30. novembar.


Nadogradnja postojećeg Zakona

Amir Halilčević, pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije, rekao je da je postojeći Zakon o rudarstvu donesen 2010. godine. Istakao je da je ovo nadogradnja postojećeg Zakona kojim su uklonjene nejasnoće iz postojećeg zakona.

 - Proces konsultacija je bio u potpunosti javan i transparetnan. Radna verzija zakona dostavljena je svim privrednim društvima iz ovog sektora, sindikatima i svim zainteresiranim, te na mišljenjem vlada svih kantona – rekao je Haličević.

Nijaz Helez, zastupnik SDP-a, kazao je da će Klub SDP-a podžati zakon uz ulaganje tri amandmana vezanih za definiranje pojmova.

 Razmatran je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osiguranju u FBiH koji je usvojen jednoglasno.

- S obzirom da odgoda primjene odredbi u Zakonu koje se odnose na poslovanje društava za osiguranje i reosiguranje sa sjedištem izvan Bosne i Hercegovine ističe početkom naredne godine potrebno je dodatno produžiti period za primjenu istih uvažavajući praksu u zemljama u okruženju, kada su odredbe o poslovanju stranih društava putem osnivanja podružnica primjenjuju nakon ulaska te zemlje u članstvo EU. Isto tako u zemljama članicama EU nije dozvoljeno poslovanje društava sa sjedištem izvan EU putem podružnica u EU do ulaska te zemlje u članstvo EU – navedeno je kao obraloženje donošenja izmjena postojećeg Zakona.

Zakonsko rješenje

Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, po skraćenom postupku, usvojen je sa 53 glasa za i dva sudržana.

 - Radi očuvanja stabilnosti jedinstvenog tržišta osiguranja u zemlji, u procesu postepene deregulacije i liberalizacije cijena osiguranja od autoodgovornosti u interesu osiguranika i osiguravača u BiH potrebno je izvršiti harmonizaciju odredbi propisa o obaveznim osiguranjima u saobraćaju koji propisuju trajanje perioda primjene zajedničke tarife i početak perioda liberalizacije formiranja cijena osiguranja od strane društava za osiguranje – navedeno je kao objašnjenje donošenja zakona.

U vidu nacrta usvojen je zakon o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu i predloženo je da se uputi u javnu raspravu od 60 dana.

Ovo zakonsko rješenje predložio je zastupnik SDA Husein Rošić s ciljem da u Federaciji pravilno funkcionira tržište audiovizuelnih usluga. Osnovna svrha ovog nacrta je, kako kaže, da se u Federaciji stvori i osigura pravilno funkcioniranje tržišta audiovizuelnih usluga kroz istovremenu promociju kulture i kulturnih raznolikosti BiH, uz zaštitu i očuvanje kulturne baštine i jezika u službenoj upotrebi u Federaciji, a potom da potakne kreiranje novih radnih mjesta i novih tržišnih vrijednosti.

Izvještaj o dugu

- Donošenje ovog zakona je značajno s aspekta niza međunarodnih konvencija koje je BiH potpisala i ratificirala, kao što su: Evropska konvencija o filmskoj koprodukciji, Evropska konvencija o prekograničnoj televiziji i Evropska konvencija o zaštiti audiovizuelne baštine, kao i članstvo BiH, odnosno Federacije, u Fondaciji Eurimages Vijeća Evrope – poručio je Rošić.

Sjednica je okončana nakon što je primljen k znanju Dokument okvirnog budžeta Federacije za 2022.-2024. godinu i kvartalni izvještaj o dugu Q2/2021.

Također, prihvaćen je zaključak o prihvatanju i realizaciji inicijative naselja Varda /MZ Varda. Zastupnici nisu prihvatili Rezoluciju o zaštiti i unapređenju kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru u FBiH koju je predložila poslanica Naše stranke Sanela Klarić. K znanju su primljeni i izvještaji o zdravstvenom stanju stanovništva u Federaciji za 2018. i 2019. godinu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.