PREDSJEDNIK SBB-A

Radončić o prijedlogu Izetbegovića: SAD i Vašington su naši najveći saveznici, tekst ćemo pažljivo izučiti

Previše je delikatna situacija u BiH koja ne dozvoljava da izbjegavamo međusobne susrete ali to ne znači da u svemu moramo imati iste stavove i da ćemo, nakon lošeg iskustva, na sve stavljati zajedničke potpise

E. T.

Radončić: Razgovarat ću i s gospodinom Nikšićem te liderima opozicije

Foto: Avaz


Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, odgovorio je Bakiru Izetbegoviću na njegov prijedlog zajedničke izjave o principima izborne reforme u BiH koji je poslao liderima probosanskih parlamentarnih stranaka. 

- Nesporno je da SBB po mnogim pitanjima opstanka BiH i njenog čuvanja bez alternative ima slična ili ista stajališta sa SDA. Međutim, jednom smo naivno, u najboljoj želji, išli za Izetbegovićem. Poznat je primjer događaja u Vijećnici i propale tužbe. Mi smo pratili i navijali za Izetbegovića, a on je tajno poslao emisare u Beograd da se izvinjavaju.

Zbog ozbiljnosti situacije, pažljivo ćemo i odgovorno izučiti ponuđeni tekst, ali je čudno da se Izetbegović želi riješiti utjecaja Doma naroda na državnom nivou, a sam je omogućio Dodiku punu kontrolu tako što mu je pomogao da izabere i četvrtog delegata u njemu.

Na kraju nisam siguran ni da je tajming ove inicijative mudro izabran, SAD i Vašington su naši najveći saveznici i smatram da nije uredu ići s ovakvom inicijativom dan uoči dolaska specijalnog predstavnika Stejt departmenta za izbornu reformu Metjua Palmera (Matthew).

U svakom slučaju, tekst ćemo razmotriti na Kolegiju predsjednika SBB-a, a u međuvremenu ću razgovarati i s gospodinom Nikšićem te liderima opozicije, a vjerovatno ću se vidjeti, na njegov poziv, i s gospodinom Izetbegovićem. Previše je delikatna situacija u BiH koja ne dozvoljava da izbjegavamo međusobne susrete, ali to ne znači da u svemu moramo imati iste stavove i da ćemo, nakon lošeg iskustva, na sve stavljati zajedničke potpise.

Uostalom, za sve principe za koje se zalažemo možemo se zajednički boriti u Parlamentu BiH - kazao je Radončić za portal "Avaza". 

NA VRH

Podijeli članak na