POLITIČKI ANALITIČAR

Žarko Papić za "Avaz" o snažnijem angažmanu SAD: Amerikanci će stabilizirati situaciju u BiH

Očigledno će ići na rješenje koje ne mora biti kapitalno, ali će rješavati situaciju, kaže Papić

A. Bajramović

Žarko Papić

Foto: Avaz


Politički analitičar Žarko Papić smatra da je dobro što su, u jeku najveće poratne političke krize u BiH, SAD pojačale svoju ekipu za zapadni Balkan, ali da niko ne treba očekivati spektakularne rezultate.

On dodaje da povremeno ima utisak da američka administracija bolje razumije BiH i na boljem je putu ka rješenjima od domaćih političara koji radikaliziraju situaciju kad god im se ukaže prilika za to. Za SAD suverenitet i integritet BiH su nesporni, kaže Papić, ali unutrašnji odnosi će se rješavati izbalansiranim pristupom.

- Za razliku od nekih naših “tviter-političara”, Amerikanci će na pragmatičan, američki način, stabilizovati situaciju u BiH. Te indicije već postoje kod Palmerovih najava pristupa Izbornom zakonu. Očigledno će ići na rješenje koje ne mora biti kapitalno, ali će rješavati situaciju. U tom kontekstu oni se fokusiraju na izbor članova Predsjedništva, što pokazuje šta je, de facto, osnovni problem, jer mi smo svi, na neki način, zarobljenici trke za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda između Čovića i Komšića i iz tog začaranog kruga stvarno se mora izaći - kaže Papić.

Više o temi Žarko Papić

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Negatori od danas nemaju mira

Više o:

Žarko Papić SAD
NA VRH

Podijeli članak na