PORUKE

Džaferović: Dodik treba otići s političke scene, neće uspjeti u vraćanju nadležnosti entitetu

Deklaracija SNSD-a je vrlo opasan dokument, kazao je Džaferović

Šefik Džaferović i Milorad DOdik. Arhiv

N. Aj.

31.10.2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uvodničar je današnje sesije Kruga intelektualaca 99.

Prije početka poručio je predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku da se treba povući iz politike. Kako je kazao, velikosrpska ideološka kuhinja neće proći.

- Bosna i Hercegovina, slobodno možemo reći i to je ocjena šireg kruga aktera, u najtežoj krizi. Uzrok tome je nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer se blokiraju državne institucije. To je najveća opasnost. Blokirati rad, a pozivati se na druge elemente Dejtona, znači rušenje ovog sporazuma - rekao je Džaferović.

Prevazići krizu

Očekuje da će se kriza uspjeti prevazići te da je puno uloženo u Bosnu i Hercegovinu da bi se njome neko igrao. 

Komentirao je i SNSD-ovu deklaraciju nedavno usvojenu na sjednici Glavnog odbora ove stranke na Palama.

- Deklaracija SNSD-a je vrlo opasan dokument. To je na tragu onoga što su ranije usvajali, a tiče se budućnosti BiH. To je neprihvatljivo. Novina je da se otišlo korak dalje - krenulo se u operacionalizaciju onoga što je dogovoreno - kazao je član Predsjendištva BiH.

Dodao je a se nedavno usvojeni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS neće moći provoditi i da su njim ugroženi građani ovog entiteta te je pozvao na reakciju međunarodnih institucija i zvaničnika.

Otvorene prijetnje silom

Poručio je da se otvoreno govori o prijetnji silom te da upravo to treba biti alarm međunarodnoj zajednici, garantima Dejtona i u Bosni Hercegovini.

- Dodik nikada neće uspjeti u vraćanju nadležnosti entitetu. Možemo samo unapređivati državne nadležnosti. Samo može potkopati mir i sigurnost - kazao je Džaferović dodavši da Dodik govori ono što nije primjereno političaru i da mora otići sa političke scene.

Svođenje Bošnjaka na isključivo vjersku zajednici, što Dodik radi, Džaferović je nazvao primitivizmom te smatra da je to posljedica "velikosrpske ideološke kuhinje" koja "neće proći".

- Time u svijetu žele napraviti drugačiju predstavu o Bošnjacima kako bi dobili naklonost za svoje retrogradne politike. To je predstava o njima samima - da su primitivci - poručio je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.