INSTITUT ZA NESTALE

Tokom ekshumacije pronađeni posmrtni ostaci djeteta

Pretpostavlja se da se radi o nestaloj djevojčici s ovog područja, koja je u momentu smrti imala svega pet godina, navode iz Instituta

Ekshumacija na lokalitetu Pribošijevići. Institut za nestale osobe BiH

A. S.

2.11.2021

Na lokalitetu Pribošijevići kod Rogatice jučer je završena ekshumacija koja je započela 22. oktobra ove godine kada su u štali u ovom mjestu pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata.

Jučer su na ovom lokalitetu ekshumirani sitniji fragmenti kostiju lobanje, ali se sa sigurnošću nije moglo kazati da li se radi o posmrtnim ostacima i četvrte žrtve.


U momentu smrti imala svega pet godina

Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, posmrtni ostaci koji su ekshumirani na ovom lokalitetu najvjerovatnije pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na ovom području nestale u ljeto 1992. godine.

- Među posmrtnim ostacima koji su ekshumirani, između ostalog su uočeni i posmrtni ostaci djeteta, a pretpostavlja se da se radi o nestaloj djevojčici s ovog područja, koja je u momentu smrti imala svega pet godina. Prilikom ekshumacije pronađena je i jedna dječija zlatna naušnica, čakija, aparat za brijanje kao i veći broj različitih čahura - navodi se u saopćenju Instituta.

Na ovom lokalitetu se od rata traga za četiri žrtve, tri odrasle osobe i jednim djetetom, članovima jedne iste porodice, te iz Instituta pretpostavljaju da ekshumirani posmrtni ostaci pripadaju upravo njima.


Bit će prebačeni u Komemorativni centar Tuzla

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi sudsko - medicinske i kriminalističko tehničke obrade te izuzimanja koštanih uzoraka radi DNK identifikacije.

Iz Instituta navode da su aktivnosti na otkrivanju ove grobnice provedene u u saradnji sa SIPA-om, a u ekshumaciji kojom je rukovodilo Tužilaštvo BiH učestvovali su istražitelji Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, antropolozi ICMP-a, vještak sudske medicine, radnici te lokalna policija koja je osiguravala lokalitet od početka ekshumacije pa do njenog današnjeg okončanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.