POTREBNE REFORME

Prof. dr. Franjo Topić za "Avaz": Za uspjeh trebaju SAD i Brisel

Bez Amerikanaca se ovo ne može riješiti, jer EU sa 27 zemalja ne može postići jedinstvo, ističe Topić

Topić: Kantoni važni da čuvaju nacionalni identitet. Avaz

Piše: A. Bajramović

2.11.2021

Zašto bježati od Dejtona 2, pita se prof. dr. Franjo Topić, počasni predsjednik HKD „Napredak“ i počasni predsjednik Panevropske unije u BiH, u razgovoru za „Avaz“, navodeći da je i trenutna kriza dokaz da je entitete potrebno reformirati.

U danima kad niko sa sigurnošću ne zna šta donosi sutra, dugogodišnji angažirani intelektualac predlaže organizaciju nove međunarodne konferencije, na kojoj bi bila riješena sva pitanja koja su godinama uzrok političke nestabilnosti.

Stao rat

- Sabor Hrvata u Sarajevu je 6. februara 1994. godine izradio plan kantonizacije države - po tri bošnjačka, hrvatska i srpska kantona, uz distrikt Sarajevo. Korisno je dodati da je tadašnji veleposlanik u Zagrebu Peter Galbraith rekao da su stavovi ovog sabora bili podloga za Vašingtonski sporazum, kojim je zaustavljen rat između Armije RBiH i HVO-a, kada je i nastala FBiH. Kantonizacija je, u biti, švicarski model i on je, prema mom sudu, najbolji i za BiH. Uskoro će biti obljetnica Dejtona 1 i neka se na taj datum održi i Dejton 2 - kaže prof. Topić.

On dodaje da takav sporazum zavisi od dobre volje političara, da ga ne bi bilo lako postići, te da je potrebna dobra volja i spoznaja da „nema vlastite sreće na tuđoj nesreći“, ali i pomoć SAD. Uprkos svim izmjenama Dejtonskog sporazuma, u BiH nemamo funkcionalna ni pravedna rješenja.

- Bez Amerikanaca se ovo ne može riješiti, jer EU sa 27 zemalja ne može postići jedinstvo. Amerikanci su stvorili i Vašingtonski sporazum, u kojem je bilo rečeno da će se i ostatak BiH kantonizirati. Amerikanci su stvarali i Dejton, pa neka stvore i tu treću BiH. Uostalom, Ričard Holbruk (Richard

Holbrooke) je u svojoj knjizi napisao da je Dejtonski sporazum zaustavio rat, a da će za pravednu i funkcionalnu zemlju biti potreban Dejton 2 - ističe Topić.


Pola zemlje

Pojašnjava da su kantoni važni da čuvaju nacionalni identitet, kulturu, obrazovanje, a da država mora biti funkcionalna. Sa sadašnjim entitetima, kao dvije praktično nezavisne državice, ona to ne može biti. Predstavnicima hrvatske politike u BiH i Hrvatskoj, a i bošnjačkim liderima ukazivao je na to da problem vide samo u FBiH.

- A što ćemo s pola zemlje? Argument stranaca je da je RS funkcionalna. Rekao sam im da je to vrlo važno, ali nije jedino važno. Funkcionalna je i Sjeverna Koreja - dodaje Topić.

Svugdje se stranke svađaju i bore za vlast

U aktuelnoj krizi u kojoj sudjeluju nacionalne stranke neupućeni će, dodaje Topić, pomisliti da se u BiH svađaju narodi.

- Međutim, svugdje se stranke svađaju i bore za vlast, svaka bi htjela sto posto vlasti, a kad je nema, onda je frustrirana i svoju frustriranost širi oko sebe. Ovdje se ne svađaju narodi, u svakom narodu ima više stranaka, a jedna ne može zastupati cijeli narod - pojašnjava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.