AVAZ SAZNAJE

Diplomatska ofanziva SAD: Gabrijel Eskobar stiže u posjetu BiH krajem sedmice

Posjeta dolazi u vrijeme sve opasnije blokade državnih institucija koju predvodi Milorad Dodik i najave da će entitet RS jednostrano preuzeti sve nadležnosti države

Eskobar: Stiže u jeku krize u BiH. Agencije

Piše: M. Aš.

2.11.2021

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan trebao bi u nedjelju stići u posjetu Bosni i Hercegovini, saznaje portal "Avaza".

Eskobar, koji je i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju, u Sarajevu će 8.novembra održati prve sastanke s bh. liderima i članovima Predsjedništva BiH.


Prijetnja Dejtonu

Posjeta dolazi usljed sve opasnije blokade državnih institucija koju predvodi Milorad Dodik i najave da će entitet RS jednostrano preuzeti sve nadležnosti države.

Tokom prošlosedmičnog obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD o angažmanu američke administracije u regiji, Eskobar je dobar dio izlaganja posvetio upravo Dodiku.

- Posljednje prijetnje Milorada Dodika državnim institucijama su opasne i prijetnja su Dejtonu i evropskoj perspektivi svih bosanskih građana. Tijesno sarađujemo s lokalnim akterima i partnerima kako bismo suzbili svaki pokušaj povratka u problematičnu prošlost - rekao je Eskobar.


SAD već spremile sankcije

On je, osim toga, kazao i kako su SAD već spremile sankcije ako dođe u pitanje integritet BiH te da Dodik ima malu podršku među političarima u BiH, čak i veoma malu javnu podršku.

Posjeta Gabrijela Eskobara dolazi nedugo nakon boravka u BiH direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angeline Ejhorst (Angelina Eichhorst) i specijalnog izaslanika SAD za izbornu reformu u BiH Metjua Palmera (Matthew). Oni će također, u Sarajevo ponovo stići sredinom mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.