SA PRES-KONFERENCIJE

Džindić: Kvar je riješen i plin je potekao prema BiH

Problem skladištenja gasa se ne rješava danas ili sutra on zahtijeva određene godine, navodi

Sa današnje konferencije za medije. A. Saračević

Piše: A. Saračević

3.11.2021

Povodom posljednjih dešavanja s isporukom plina našoj zemlji, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić i direktorica "Energoinvesta" Bisera Hadžialjević u zgradi Vlade FBiH organizirali su konferenciju za medije, koja je još u toku. 

- Uzrok prekida snabdijevanja plinom bio je kvar na plinovodu u Bugarskoj. Prije 10 minuta sam dobio informaciju da je kvar riješen, te da je plin potekao prema BiH. Uspjeli smo dogovoriti određene količine kako bi zadovoljili minimum u gasnoj privredi Federacije. Pokušali smo dogovoriti i kako da pređemo na alternativna goriva dok se ovaj problem ne sanira. Sutra na tematskoj sjednici Vlade FBiH razgovarat će se o aktuelnoj situaciji u gasnom sektoru - istakao je Džindić. 

Dalje navodi kako će se jednim zaključkom zadužiti obje uprave da nađu model koji će funkcionirati u ovako sličnim situacijama.

- Jedan od zaključaka je da uprave tri kompanije usaglase načine internih tržišta kako bi cijena ostala ista do kraja godine - dodao je Džindić.

Prisutnima se obratila i direktorica "Energoinvesta". A. Saračević

Bisera Hadžialjević, direktorica "Energoinvesta" također je upozorila da su informacije o havariji u Bugarskoj dovele do pogrešnih zaključaka, te da je javnost pogrešno informirana.

- "Energoinvest" je kao snabdjevač objavio demant, no, on je pogrešno prezentiran. Problem sa gasom je to što je ultimativno gas krenuo od januara drugim tokom za sve isporučioce. Problem skladištenja gasa se ne rješava danas ili sutra on zahtijeva određene godine. Mi imamo samo jednu rutu dobave gasa, u Zvorniku, preko Srbije - istakla je. 

"Energoinvest" je tog dana kada se desila havarija zamolio da se nađe alternativa za isporuku gasa, dodala je Hadžialjević. 

Potvrđeno da u ovom trenutku BiH ima dovoljno plina. A. Saračević

- Dobili smo odgovor da nema mogućnosti da se preko Ukrajine pribavi gas. Jedina mogućnost je bila kupovina na tržištu, no, ona opet ulazi na isti kanal, preko Zvornika. Za takvu vrstu aktivnosti potrebno je odmah uplatiti novac. Ono što je bilo najbrže jeste da transporter "Srbija gas" transportuje energiju - kazala je Hadžialjević.

Navela je kako su te količine bile sasvim dovoljne kako bi se zadovoljile potrebe. Zatim je naglasila da gasa trenutno ima dovoljno.

Hadžialjević je naglasila i kako je Srbija uplatila je kompletan dug koji je ostvaren raskidom ugovora.

Direktor KJKP "Sarajevogas" Edis Baković naglasio je kako je najbitnije da sistem nije pao.

- Uspjeli smo izuzetnim naporima da održimo sistem u funkciji koji bi mogao da proizvode ogromnu štetu - rekao je Baković.

Hadžialjević navodi kako se "Energoinvest" usmjerio ka pronalasku rješenja i da su se odlučili raditi na tome nego odgovarati na pitanje medija.

- Rekli su nam da će plin biti isporučen u 6 sati poslije podne ukoliko ga uplatimo ujutru. Donijeli smo odluku u korist da nam plin bude najbrše transportovan - naglasila je ona.

Mihajlo Krmpotić, direktor "Bh-gasa", istakao je da našoj zemlji treba što brže gradnja mjesta gdje će se gas transportovati. 

- Nažalost, to su projekti koji se rade nekoliko godina. Ukoliko sad krenemo u realizaciju ovog projekta za nekoliko godina nećemo imati ovakvih problema - kazao je Krmpotić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.