PRENOSIMO

Suljagić: Bosna i Hercegovina stoji na rubu provalije

Armija bosanskih Srba opsjedala je glavni grad Sarajevo tri i po godine, što je rezultiralo zločinima protiv čovječnosti, navodi Suljagić

Emir Suljagić. Anadolija

Anadolija

3.11.2021

Ako je Bosna i Hercegovina prije samo nekoliko sedmica bila u krizi, danas se može reći samo da stoji na rubu provalije, navodi u autorskom tekstu za Anadoliju Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica.

- Od ove sedmice nema sumnje da Milorad Dodik, vodeći separatistički političar bosanskih Srba i nominalni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, planira pokrenuti nasilje. U stvari, stavio je sat na to prošle sedmice kada su se njegove Nezavisne socijaldemokrate sastale i donijele niz dokumenata koji govore o nasilju u kratkom roku -  piše Suljagić.

Genocidna operacija

Dodikov plan je da NSRS sredinom novembra donese niz zakona kojima se uspostavljaju paralelne institucije, navodi Suljagić.

- Dokumenti koji su od tada postali javni pokazuju da on ne samo da planira osnovati srpsku obavještajnu službu, poresku upravu i oružane snage, već da planira imati bosansku obavještajnu službu i Oružane snage Bosne i Hercegovine uklonjen sa područja sa srpskom većinom „intervencijom organa“ entiteta Republika Srpska. To je prijetnja nasiljem. Ali, čak i da Dodik nije planirao nasilje, sama činjenica o ponovnom uspostavljanju vojske bosanskih Srba, zvanično nazvane “Vojska Republike Srpske” tokom agresorskog rata (1992-1995), je debela crvena linija - naglašava Suljagić.

Bosanski genocid je bio kratak period intenzivnog nasilja tokom ljetnih mjeseci 1992. godine, sa srednjovjekovnim opsadama naseljenih centara poput Sarajeva, Bihaća i Srebrenice koje su trajale sve do 1995. godine, piše Suljagić.

- Armija bosanskih Srba opsjedala je glavni grad Sarajevo tri i po godine, što je rezultiralo zločinima protiv čovječnosti. Organizirala je zatočeničke i koncentracione logore 1992. godine i bila u središtu genocidnog nasilja koje je bilo usmjereno na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo Bosne i Hercegovine. U julu 1995. bio je u središtu genocidne operacije u Srebrenici. Najviši ešalon organizacije bio je direktno uključen u planiranje i izvršenje masovnog ubijanja malobrojne populacije bivše zaštićene zone UN-a - dodao je Suljagić.

Ubijena djeca

- Vojska bosanskih Srba kontinuirano je potkopavala mirovni proces tokom svog poslijeratnog postojanja. To je pomoglo u skrivanju optuženih za ratne zločine. Zastrašivala je nesrpske povratnike u područja sa srpskom većinom. Špijunirala je NATO trupe stacionirane u zemlji. Ako se ponovo konstituiše, cijeli region će postati još nestabilniji. Postat će anti-NATO platforma – uz nešto ruske pomoći koja će nesumnjivo doći – koja dijeli poroznu granicu od stotina kilometara sa Hrvatskom, susjednom državom članicom NATO-a. Jednostavno rečeno: to je bezbjednosna prijetnja prvog reda, inherentno protivna zapadnim interesima na Balkanu - dodaje Suljagić. 

Njeni osnovni neprijatelji su Bošnjaci kao narod, naglašava Suljagić. 

- Počevši od takozvanih šest strateških ciljeva koje je usvojila ista Skupština bosanskih Srba – od Direktive br. 4 iz novembra 1992. do Direktive br. 7; naredba da se pobije Srebrenica ukratko – vojska bosanskih Srba je cjelokupno bošnjačko stanovništvo tretirala kao neprijatelja. Samo u Sarajevu je tokom opsade ubijeno 1.600 djece, veliki broj njih snajperskom vatrom. Od nas se jednostavno ne može očekivati ​​da koegzistiramo sa takvom institucijom, posvećenom isključivo našem fizičkom uništenju - navodi Suljagić. 

Na kraju dodaje da je Dodik ohrabren slabim reakcijama Sjedinjenih Država i Evropske unije na njegovu otvorenu deklaraciju o nasilju te da ima svaki poticaj da nastavi s izvršavanjem svog plana. On se već povukao iz Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakao je Suljagić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.