AVAZ NA LICU MJESTA

Lagumdžija za „Avaz“ iz Bakua: Predsjednik Alijev je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine

Lagumdžija ističe kako je posebno važno što će jedan od panela na ovogodišnjem Global Baku Forumu biti posvećen i zapadnom Balkanu

Zlatko Lagumdžija. D. Hadžović

Razgovarao: D. Hadžović

4.11.2021

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija jedan je od učesnika na ovogodišnjem VIII Global Baku Forumu.

 U izjavi za „Avaz“ navodi kako je za Bosnu i Hercegovinu veoma bitno da bude na ovakvim skupovima, ali da nažalost, naše političke predstavnike vidimo sve rjeđe u društvu sa svjetskim liderima i globalnim igračima.

Geopolitički Davos

- Toliko je važnih ljudi koji vam mogu biti od pomoći da izlobirate ono što imate kao svoju politiku. Ovakvi skupovi su najbolja prilika da sretnete ljude različitih profila koji imaju utjecaj i koji odlučuju. Global Baku Forum je neka vrsta geopolitičkog Davosa. Npr., američko prisustvo je ovdje zanimljivo. Sjusen Eliot (Sussan Elliott) je tu, predsjednica Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku, preko Nine Fedorof (Fedoroff), bivše naučne savjetnice američkog State Departmenta do Keri Kenedi (Kerry Kennedy) koju ne treba posebno predstavljati. Onda imate tu i izuzetno jaku izraelsku delegaciju, tu je bivši premijer Ehud Olmert, bivša ministrica vanjskih poslova Zipi Livni (Tzipi), dakle jedna posebna jaka izraelska ekipa.

Lagumdžija ističe kako je posebno važno što će jedan od panela na ovogodišnjem Global Baku Forumu biti posvećen i zapadnom Balkanu.

- Prvi dan se govori o globalnim stvarima. Drugi dan se govori o sektorima kao što je zdravstvo ili problem hrane. A treći dan se govori o pojedinim bitnim regionima, među kojima je i zapadni Balkan zauzeo važno mjesto, što znači da će se ovdje govoriti i o Bosni i Hercegovini što je za nas posebno bitno, navodi Lagumdžija.


Azerbejdžan je globalni igrač

Lagumdžija podsjeća kako je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je organizator i domaćin ovog Foruma, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

- Predsjednik Alijev koji je generator svega ovoga, je veliki prijatelj Bosne i Hecegovine. To je čovjek koji predsjedava Pokretom nesvrstanih, druga je stvar što smo mi pustili da Vučić kindapuje Pokret nesvrstanih. To je čovjek koji nam je veliki prijatelj i koji nam je u ovoj pandemiji itekako pomogao. S druge strane integracija Nagorno Karabaha najbolje pokazuje kako se s jednom mirnom politikom može učiniti prava stvar. Čekali su trideset godina da integriraju zemlju. Ne treba zaboraviti da je ovo država koja je bogata izuzetnim prirodnim resursima i koja je zahvaljujući tome globalni igrač, napominje Lagumdžija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.