ŽELE ZATVARANJE OHR-A

Ambasador Rusije u BiH zadovoljan ishodom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a: "Izvještaj Šmita je subjektivan i neizblansiran"

Kalabuhov je rekao da je jednoglasno usvajanje Rezolucije, kojom je produžen mandat EUFOR-a i uskraćeno obraćanje Kristijanu Šmitu, bio sasvim logičan potez

Igor Kalabuhov: Zatvoriti OHR. RTRS

E. T. / RTRS

4.11.2021

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov rekao je za RTRS da ishod sjednice Vijeća sigurnosti UN o situaciji u BiH, "predstavlja pobjedu međunarodnog prava, logike i zdravog razuma".

Kalabuhov je rekao da je jednoglasno usvajanje Rezolucije, kojom je produžen mandat EUFOR-a i uskraćeno obraćanje Kristijanu Šmitu, bio sasvim logičan potez. Dodao je da je izvještaj Šmita, odnosno OHR-a, subjektivan i neizbalansiran.


Lokalni akteri u BiH trebaju preuzeti potpunu odgovornost

- Moramo odvojiti pitanje produžetka mandata EUFOR-a, odnosno misije ALTEA od pitanja OHR-a, jer oni nikako nisu vezani, čak ni po Dejtonskom sporazumu. ALTEA je vojni aspekt Sporazuma, a OHR civilni. Zbog toga je u Savjetu bezbjednosti to moralo da bude razdvojeno i zadovoljan sam što su naše zapadne kolege razumjele tu logiku i jednoglasno usvojile rezoluciju kojom se produžava mandat ALTEA - rekao je Kalabuhov.

On smatra da bi, 26 godina od završetka mirovnog procesa, lokalni akteri u BiH trebalo da preuzmu potpunu odgovornost, čak i onu koja proističe iz operacije ALTEA, u smislu da nije potrebno vojno prisustvo da bi u BiH bili kreirani uslovi za normalan razvoj.


Pozitivno stanje nemoguće postići

Kada je riječ o Uredu viskog predstavnika, Kalabuhov je ponovio stav Rusije, a to je što skorije zatvaranje OHR-a, koji je, kako je naveo, postao razlog destabilizacije i instrument u rukama stranog faktora, umjesto da bude poveznica između tri naroda.

- Željeli bismo što brže zatvaranje, ali postoje određena neslaganja. Mi želimo brzo zatvaranje, drugi traže ispunjavanje nekih uslova koji se teško mogu ispuniti, kao što je na primjer pozitivno stanje u BiH, koje je gotovo nemoguće postići - istakao je, između ostalog, ruski ambasador.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.