SARADNJA

Misija OSCE-a u BiH radi sa sudijama i tužiocima na poboljšanju efikasnosti u sudskim postupcima

Dužina trajanja postupka i dalje jedan od velikih problem u radu pravosuđa u Bosni i Hercegovini

Pravni savjetnik Misije OSCE-a u BiH Meriton Pajziti na obuci o suđenju u razumnom roku za sudije i tužioce iz Federacije BiH organizovanoj uz podršku Misije OSCE-a. OSCE

N. Aj.

5.11.2021

Sudije i tužioci iz različitih dijelova Federacije Bosne i Hercegovine radili su na poboljšanju efikasnosti suđenja i smanjenju dužine trajanja postupaka tokom radionice održane 5. novembra 2021. godine u Tesliću. Događaj je organizirala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Federacije.

Osiguranje vladavine prava

Učesnici su se fokusirali na praktične aspekte suđenja i upravljanja predmetima, interne i eksterne faktore koji doprinose kašnjenjima i alate koje sudije imaju na raspolaganju da osiguraju da suđenja budu završena u razumnom roku.

- Naše praćenje suđenja pokazuje da je dužina trajanja postupka i dalje jedan od velikih problem u radu pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer je efikasno pravosuđe jedan od preduslova za osiguranje vladavine prava, jednakosti građana pred zakonom i njihovog prava na pravično suđenje - rekao je Majkl Šutz (Michael Schuetz), šef Sekcije za vladavinu prava pri Misiji OSCE-a.

Usklađivanje rada

Zaključci i preporuke o tome kako poboljšati efikasnost pravosuđa koje proizilaze iz događaja bit će proslijeđeni Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Ovo je treća ovakva aktivnost koju Misija provodi, nakon sličnih radionica održanih sa sudijama i tužiocima iz RS i Brčko Distrikta tokom ove godine. One su dio tekućih napora da se pomogne u usklađivanju rada pravosuđa u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim standardima pravičnog suđenja, uključujući odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, koje su sastavni dio ustavnog okvira zemlje.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ima mandat da radi na jačanju ljudskih prava, demokratskog upravljanja i sigurnosne saradnje. Ona pomože pravosuđu u BiH da poboljša efikasnost i osigura nesmetano funkcionisanje sudova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.