DIRLJIV STATUS

Miss opkoljenog Sarajeva Inela Nogić: Pričate opet o ratu, zar su vama rane zacijelile?

Nakon jednog proživljenog, ne osjećam strah od bilo kojeg narednog, ali ono što me zaista brine je to što bi nekim generacijama naredni bio prvi, napisala je Nogić na društvenim mrežama

Inela Nogić. Arhiv

Piše: N. Aj.

6.11.2021

Miss opkoljenog Sarajeva Inela Nogić na društvenim mrežama objavila je dirljiv status koji jasno govori da sve priče o novom ratu, koje se u posljednje vrijeme pojavljuju zbog napete političke situacije u Bosni i Hercegovini, ne dolaze u obzir.

- Preživjela sam strahote prošlog rata. Strahote koje su ostavile neizbrisivo teške ožiljke i rane kojima će trebati još dosta mira da zacijele. 

Pričate opet o ratu! Zar su vama rane zacijelile? Nije vam dosta stotine hiljada ubijenih i iseljenih duša, pa bi ste našu lijepu zemlju sa još više krvi natopili. Za šta se ratovalo!? Meni je jasno, a vama još jasnije.

Nakon jednog proživljenog, ne osjećam strah od bilo kojeg narednog, ali ono što me zaista brine je to što bi nekim generacijama naredni bio prvi - napisala je Nogić na društvenim mrežama.


Status Inele Nogić na Facebooku. Printscreen

Uz status je objavila dobro poznatu fotografiju nastalu te ratne 1993. godine kada je izabrana za Miss opkoljenog Sarajeva. Tada su ona i druge takmičarke na binu iznijele veliki transparent na kojem je pisalo:

- Don't let them kill us (Ne dajte im da nas ubiju).

Inela je tada imala samo 17 godina, a o njoj su pisali svjetski mediji. Biti izabrana za misicu dok na tvoj grad padaju granate nije ono što svaki dan možete čuti. Kako je i sama rekla u jednom od intervjua za "Dnevni avaz", mogla je shvatiti da se pojedinima tada to činilo nenormalno.

- Ali, kad se čovjek nađe u toj situaciji i pokušava nastaviti živjeti normalno, i to ispadne sastavni dio života, nama je to bilo koliko-toliko normalno. Svijetu je to izgledalo van svake pameti. I meni bi da se nisam nalazila tu, u tom ratu. I zbog toga je i privuklo toliko pažnju - kazala je svojevremeno Nogić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.