KISS THE FUTURE

Miss opkoljenog Sarajeva Inela Nogić za "Avaz" o ostvarenju Bona Voksa: U2 će zaraditi na filmu, mene nisu ni kontaktirali

Znam da su Bono i Karter ljuti na mene jer sam iskazala nezadovoljstvo pri donošenju odluka o korištenju mog lika i titule

Voks objelodanio planove za film, Nogić poručuje: Bio bi red da me kontaktiraju. Andrew Medichini / AP /Amel Emrić / AP

Piše: N. Ajnadžić

11.11.2022

O agresiji na Bosnu i Hercegovinu 90-ih i Sarajevu kao najduže opkoljenom gradu u modernoj historiji još se priča. 

Iako je objavljeno mnoštvo filmova, dokumentaraca, priča, tekstova na ovu temu, i 30 godina poslije pronalazi se neki drugi ugao da se ispričaju strahote koje su ljudi u BiH proživljavali, a koje desetine hiljada nisu uspjele preživjeti.

Kultna fotografija

Da se u svijetu kobnih godina govori o BiH, doprinijele su i svjetske zvijezde poput Bona Voksa (Vox), frontmena kultne irske grupe U2, koja je 1993. godine omogućila Sarajlijama da se jave uživo na njihovom koncertu putem satelitskih linkova. 

A onda je Voks 1997. godine održao i spektakularan koncert na stadionu Koševo, koji se i danas pamti i prepričava.

Nedavno je Voks objelodanio da se radi dokumentarac „Kiss the Future“, o gradu pod opsadom i učestvovanju grupe U2, dok su producenti ni manje ni više već holivudske zvijezde Met Dejmon (Matt Damon) i Ben Aflek (Affleck).

Kultna fotografija s Izbora za Miss opkoljenog Sarajeva: Ne dajte im da nas ubiju. Patrick Robert

Na društvenim mrežama ovih dana često se može vidjeti da se ovaj filmski projekt ilustrira kultnom fotografijom s Izbora za Miss opkoljenog Sarajeva održanog 1993. godine. Titulu je tada odnijela Inela Nogić, a djevojke su na binu iznijele transparent s natpisom: „Don't let them kill us" (Ne dajte im da nas ubiju).

Upravo na te objave je reagirala Nogić, prvenstveno na svom Facebook profilu, na kojem je podijelila takav jedan post uz komentar: „Gdje su pare“, aludirajući na to da će projekt sigurno zaraditi mnogo novca. A nju niko iz produkcije nije kontaktirao.

Puniti džepove

Za „Dnevni avaz“ Nogić je rekla kako se još ne zna hoće li u film biti uvršteno i održavanje samog izbora za Miss opkoljenog Sarajeva, ali da se u svakom slučaju osjeća kao da njeno ime i titulu eksploatiraju, a da je i ne pitaju.

- Znam da su Bono i Karter (Bill Carter, reditelj dokumentarca „Miss Sarajevo“, op.a.) ljuti na mene jer sam iskazala nezadovoljstvo pri donošenju odluka o korištenju mog lika i titule, a da me prethodno nisu informirali - kazala nam je Nogić.

Dodala je da je „sve nekako ispalo pod krinkom ’mlada-glupa’“.

- Ovo se odnosi na sve ranije, a što se tiče „Kiss the Future“, bio bi neki red da me kontaktiraju! U2, kao i Karter, sigurno će finansijski otežati (pune džepove), ukoliko se taj izbor bude prikazivao i pjesma „Miss Sarajevo“ bude puštala u filmu - istaknula je Nogić.

Aflek i Dejmon: Producenti filma „Kiss the Future“. Joel C Ryan/Invision/ AP

Kijev kao inspiracija

Bono Voks je ideju za film „Kiss the Future“ dobio nakon što je nedavno boravio u Kijevu, glavnom gradu ratom razorene Ukrajine, prijestonici koja ga je neodoljivo podsjetila na Sarajevo.

- Kada smo „The Edge“ i ja vozom krenuli za Kijev, prvo nisam razmišljao o Sarajevu. Međutim, sjećanja su postepeno navirala. Met Dejmon i Ben Aflek su producenti dokumentarca koji će povezivati okupaciju Sarajeva i okupaciju Kijeva. Nenad Cicin Sain je reditelj, a film „Kiss the Future“ također govori o ulozi umjetnosti, koja zapravo izdiže duše onih koji žive pod takvom vrstom prijetnje - rekao je Bono na njemački „Welt“.

Kazao je i da je jedan od ovog dokumentarca pružanje podrške i nade Ukrajincima kako tokom rata tako i nakon njegovog završetka u procesu obnove. 

- Stanovnici Kijeva tek moraju preživjeti ono što su Sarajlije - rekao je Bono Voks.

Nepokoreni inat

Izbor za Miss opkoljenog Sarajeva jedan je od najemotivnijih događaja u jeku rata u BiH. O Ineli Nogić, koja je tada imala svega 17 godina, i ostalim djevojkama koje su bile dio ovog izbora pisali su svjetski mediji, ističući da je Sarajevo nepokoren grad, a inat Bosanaca i Hercegovaca za normalnim životom neprikosnoven, uprkos tome što granate svakodnevno padaju na sve strane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.