DANAS POČELI RADOVI

Kineski ambasador o izgradnji autoputa Banja Luka-Prijedor: Kina spremna da razvija ekonomske i trgovinske odnose

Autoput Banja Luka-Prijedor, čija je izgradnja danas ozvaničena, bit će dug 40,7 kilometara, a vrijednost projekta je 297 miliona eura

Đi Ping u Prijedoru danas. srna

Piše: L. M. / Srna

6.11.2021

Počeli su radovi na izgradnji autoputa Banja Luka-Prijedor. Ambasador Kine u BiH Đi Ping izjavio je da autoput Banja Luka-Prijedor nije samo prvi investicioni projekat kineske kompanije u BiH već i prvi projekat kopnene saobraćajne infrastrukture u koji kineska strana investira i gradi po koncesionom ugovoru.



Viši nivo saradnje

- Otvaranje ovog projekta je korak ka još višem nivou naše saradnje u ekonomiji - rekao je Đi Ping na svečanosti kojom je u Orlovcima kod Prijedora ozvaničen početak radova na izgradnji autoputa Banja Luka-Prijedor.

On je dodao da je uloga transporta veoma značajna u cjelokupnom društvenom razvoju i iskustvo iz proteklih četrdesetak godina potvrđuje da su transport i saobraćaj mnogo doprinijeli rastu kineske ekonomije.

- Do kraja 2020. godine u Kini je bilo dostupno gotovo 5,2 milona kilometara puteva od kojih je 161.000 kilometara autoputa. Glavna linija nacionalne mreže puteva je uglavnom završena i pokriva 99 posto gradova općina sa više od 200.000 stanovnika - rekao je Đi Ping.

Povoljan ambijent

On je dodao da je Kina sprema da dalje razvija ekonomske i trgovinske odnose bazirane na jednakosti i međunarodnoj koristi.

- RS ima povoljan ambijent za investicije i vjerujem da će izgradnja i otvaranje autoput Banja Luka-Prijedor ubrizgati novu vitalnost i energiju u ekonomski i društveni razvoj te pomoći u saniranju posljedica pandemije virusa korona na ekonomski razvoj i kreiranju povoljnih uslova za pridruživanje EU - rekao je Đi Ping.

Autoput Banja Luka-Prijedor, čija je izgradnja danas ozvaničena u Orlovcima kod Prijedra, bit će dug 40,7 kilometara, a vrijednost projekta je 297 miliona eura. Rok za završetak radova je tri godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.