GRAČANICA

Strah od ispuštanja velikih količina vode iz jezera Modrac: Očekuju se poplave u Sprečkom polju

Pratimo stanje, ali nismo optimisti, jer kad god su se iz jezera u Spreču ispuštaju veće količine vode, Sprečko polje bude poplavljeno, kaže Bajić

Na brani jezera Modrac ispušta se 54,3 metra kubna vode u sekudi u korito Spreče. H. Čalić

Piše: H. Čalić

8.11.2021

Ono čega se godinama pribojavaju mještani, poljoprivrednici i vlasnici fabrika u općinama Gračanica, Petrovo i Doboj Istok, nizvodono u Sprečkom polju, su poplave koje su uzrok ispuštanja velikih količina vode iz hidroakumulacije jezera Modrac.

Od jutros se, kako je za "Avaz" izjavio šef Službe Civine zaštite grada Gračanice Mustafa Bajić, na brani jezera Modrac u korito rijeke Spreče ispušta 54,3 kubna metra vode, pa je došlo do porasta nivoa rijeke i on iznosi 242 centimetra. 

Bajić: Gorka dosadašnja iskustva. H. Čalić

Redovne odbrane od poplave su na koti 300 centimetara. Istovremeno nivo jezera Modrac od jutros iznosi 198,76 metara nadmorske visine.

- Kako sada stvari stoje, jer kiša i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine pada od jutros, mi očekujemo već danas popodne poplave u Sprečkom polju i u pripravnosti smo. Pratimo stanje, ali nismo optimisti, jer kad god su se iz jezera u Spreču ispuštaju veće količine vode, Sprečko polje bude poplavljeno - kaže Bajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.