RADNICI PALI U RIJEKU

"Avaz" u Topčić Polju: Ekrem Tuka komandir spasilačke službe kaže da nije optimističan

Ono što mi iz iskustva znamo jeste da ovakve nesreće i potrage traju i duže obzirom da je sada velika bujica, rekao je Tuka

A. Saračević

Jedinica Interventne spasilačke službe iz Zenice stigla u TOpčić Polje

Foto: A. Saračević


Jedinica Interventne spasilačke službe iz Zenice izašla je večeras na teren u Topčić Polje kako bi procijenila teren, te se pripremila za sutrašnju potragu za dvojicom radnika koji su danas pali u nabujalu rijeku Bosnu. 

Ekrem Tuka, komandir ove službe, kazao je reporterima "Avaza" da je danas informacija o nesreći došla kasno, te da su zaključili da se pretraga ne može nastaviti obzirom da je noć.

 • Pripadnici čete u Topčić Polju

  Pripadnici čete u Topčić Polju

  Foto: A. Saračević


Potrage mogu trajati i mjesec dana

- Mi ćemo sutra u ranim jutarnjim satima doći sa dvije ekipe, te pretražiti teren. Došli smo na lice mjesta da vidimo kakva je situacija i gdje se tačno sve desilo. Izvršit ćemo svoje procjene, te sutra rasporediti ljude i čamce i da pretražimo teren - rekao je on.

Komandir je pojasnio da su, s obzirom da su radnici pali u najveći brzak, odneseni daleko. No, naglašava da ovakve pretrage mogu potrajati i do mjesec dana.

 • Nadgledanje terena

  Nadgledanje terena

  Foto: A. Saračević


- Mi ćemo pokušati, koliko bude vrijeme dozvoljavalo i situacija na terenu, sutra pretražiti koliko budemo mogli dalje. Ono što mi iz iskustva znamo jeste da ovakve nesreće i potrage traju i duže obzirom da je sada velika bujica. Voda je mutna, nepregledno je. Mi možemo vidjeti neki komad odjeće, dio tijela, to mi kao ekipa i pretražujemo. Sredstvima kojima raspolažemo možemo pretraživati područja na koja sumnjamo i to je to. Na taj način će se vršiti pretraga. Ukoliko nivo vode spadne onda su veće mogućnosti da se tijelo i nađe i vidi. Nažalost, sada nisam optimističan - kazao je Tuka.

 • Dovezli i gumene čamce

  Dovezli i gumene čamce

  Foto: A. Saračević


Kako kaže, pronalazak šljema ne daje mnogo informacija, niti nade jer je on vjerovatno spao prilikom pada. Zatim je otkrio na kojim područjima će se najviše fokusirati pretraga.

Ovakav nivo vode nosi ogromna stabla

- Tijelo je teško, potonulo je, a šljem je vjerovatno spao s glave. Obzirom na ovaj tok vode i brzinu sigurno nije na dnu i nije se zaustavilo, već otišlo niz vodu daleko. Može se negdje dole zaustaviti daleko, gdje je mirnija voda i gdje imamo ostrva na rijeci ili stabla i granja. Tim dijelovima ćemo mi i posvetiti pažnju najviše. Na ovim dijelovima gdje imamo jaku struju i jak tok sigurno tijelo nije moglo stati. Ovakav nivo vode nosi ogromna stabla, a ne tijelo. Mi ćemo dati koliko mi možemo sa svoje strane - zaključio je Tuka.

NA VRH

Podijeli članak na