UGUŠIT ĆE NAS NAŠE SMEĆE

Poplave izbacile probleme: Otpad u rijekama ometa protok vode

Istaknuto je da normalan protok vode u rijekama ometa otpad, koji se nelegalno odlaže, što dovodi do začepljenja korita rijeka. Apeluje se na građane da propisno odlažu smeće na predviđena mjesta, te je predloženo pooštravanje kaznenih mjera

Vlada Tuzlanskog kantona sa predstavnicima Civilne zaštite. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

10.11.2021

Vodostaji rijeka, količina padavina, te stanje poplavljenih područja Tuzlanskog kantona bile su teme jučerašnjeg sastanka premijera TK Kadrije Hodžića i resornih ministara sa menadžmentom Kantonalne uprave civilne zaštite TK(KUCZ TK) i Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost Spreča. Mirzad Fazlić, v.d. direktora KUCZ TK, upoznao je predstavnike Vlade sa situacijom na terenu.

Istaknuto je da normalan protok vode u rijekama ometa otpad, koji se nelegalno odlaže, što dovodi do začepljenja korita rijeka. Apeluje se na građane da propisno odlažu smeće na predviđena mjesta, te je predloženo pooštravanje kaznenih mjera za nepropisno odlaganje otpada.

U narednim danima odredit će se tačke, te hitno čistiti kritična mjesta riječnih korita. Istaknut je problem nadležnosti nad rijekama koje su u vodnom području rijeke Save, a za koje Kanton nije u mogućnosti reagovati prema postojećim zakonskim regulativama.


Prema posljednjim mjerenjima nivo vode u hidroakumulaciji akumulaciji Modrac iznosio je 198,93 metra nadmorske visine, a ispust vode je 56,8.. AGENCIJE


- Vlada TK izražava spremnost da proaktivno djeluje, u skladu s mogućnostima, kako bi se prevenirale poplave narednih dana, te će intervenisati nadležnima, da maksimalnim naporima doprinesu prevenciji poplava, poručio je premijer TK, Kadrija Hodžić i dodao da je neophodno iznalaženje sistemskih rješenja, koja su u nadležnosti Kantona.

Prema posljednjim mjerenjima nivo vode u hidroakumulaciji akumulaciji Modrac iznosio je 198,93 metra nadmorske visine, a ispust vode je 56,8. Situacija se prati uzvodno i nizvodno, a ispuštanja vode proteklih dana su bila tri puta manja nego što je bio dotok u akumulaciji Modrac, naglasila je v.d. direktora JP Spreča Belkisa Avdagić.

 Spreča je na području grada Živinice blago u porastu, nivo vode u rijeci Oskova i Turija opada, a rijeka Tinja je u stagnaciji. U Gračanici je poplavljeno 10 hektara priobalnog poljoprivrednog zemljišta, a na području tri mjesne zajednice u Živincama također je uglavnom poplavljeno poljoprivredno zemljište u priobalnim područjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.