FADILOVE AKROBACIJE

"Šerif od Notingema": Novalić sprema udar na građane, pa vrijeđa i prijeti "Avazu"

Plan da se malobrojnim građanima uvedu novi porezi kako bi se nahranili budžetski trutovi

Fadil Novalić. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

11.11.2021

Portal „Avaza“ danas je prenio tekst u kojem se tvrdi kako je premijer Federacije BiH Fadil Novalić ovih dana uputio u proceduru Zakon o porezu na dohodak, kojim se uvodi čitav niz novih poreza, između ostalog, i porez na topli obrok, porodično naslijeđe, štednju, čak i pomoć poslodavca radniku. Indikativno je da je uporedo s ovim, prije nekoliko dana, Fadilova vlada donijela odluku o povećanju plaće za 10 posto državnim službenicima u FBiH, u državi koja je već sada jedan od “šampiona” u potrošnji na administraciju.

Radi se o tekstu koji je objavio portal Pogled.ba, a portal "Avaza" samo prenio.


Hranjenje budžetskih trutova

Očigledno uzbuđen zbog reakcija javnosti na ovaj novi pokušaj lihvarenja, Novalić je na svom zvaničnom Facebook nalogu, u maniru seoskog poluinteligenta, optužio „Avaz“ da laže, usto prijeteći „rigoroznom kampanjom neutralizacije“ (šta god to trebalo da znači). No, nigdje ne spominje da je riječ o tekstu s drugog portala, koji je "Avaz" prenio.

Dakle, ono što namjerava Bakirov Fadil, optuženik za višemilionski kriminal u aferi „Respiratori“ i bosanski “Šerif od Notingema”, jeste da porezno preopterećenom malobrojnom radnom i produktivnom stanovništvu ove zemlje uvede nove namete kako bi od tog novca mogao dodatno hraniti svoje i Bakirove budžetske trutove, iako oni već sada imaju znatno veća primanja od prosjeka u realnom sektoru.

- Svaka njihova laž bit će demantovana i suočena sa rigoroznom kampanjom neutralizacije. Njihova destruktivna propaganda neće zasjeniti rad Federalne vlade. Vratit će se njihovom nalogodavcu kao bumerang, kao i prošli put - navodi akter afere "Respirator".

Novalić vrijeđa "Avaz". Facebook

Iako sipa optužbe na račun „Avaza“, Novalić niti jednom riječju nije demantirao nijedan navod koji je objavio portal Pogled.ba, a "Avaz"  samo prenio. 

Za razliku od njega, „Avaz“ barata argumentima, činjenicama i posjeduje prijedlog zakona, koji u potpunosti potvrđuje navode iz teksta s portala Pogled.ba.

Dakle, u nastavku navodimo dijelove prijedloga zakona koji potvrđuju tačnost toga teksta.



Porezi, porezi, porezi

Porez na imovinu. Screenshot

U članu 12. prijedloga zakona navodi da će se uvesti stopa poreza na dohodak od 13 posto u odnosu na sadašnjih 10 posto.

Prema prijedlogu zakona, ukoliko vam roditelji ostave u naslijeđe nekretninu, a na to nije plaćen porez na imovinu, ubuduće ćete na to morati platiti porez u iznosu od 10 posto. Osim naslijeđene nekretnine, porez od 10 posto plaćat će se i za prodaju ili poklanjanje vaše nekretnine.

Tako se u članu 32. prijedloga zakona navodi: „Prihodom od imovine smatra se prihod ostvaren: a) iznajmljivanjem nepokretne imovine, b) otuđenjem nekretnina, c) iznajmljivanjem pokretne imovine“, te se dalje u tački 4. navodi:


Oporezuje se topli obrok. Screenshot

- Otuđenjem nekretnina, u smislu stava (1) tačka b) ovog člana, smatra se prodaja, zamjena i drugi prijenos nekretnina uz naknade. Otuđenjem nekretnina smatra se i prijenos bez naknade (poklon, naslijeđe i sl.) ukoliko nije na takav prijenos plaćen porez na poklon (naslijeđe) ili nije oslobođen od plaćanja poreza na poklon (naslijeđe) po propisima kantona.

Na topli obrok, regres za godišnji odmor, troškove prijevoza i pomoć poslodavca uvodi se porez s 0 posto na 10 posto. Čak se i porezna stopa za bonuse i nagrade povećava s 10 na 13 posto.


Dodatno destimuliraju ulaganje. Screenshot

Također, ovim prijedlogom zakona uvodi se porez na dividendu u iznosu od 10 posto, a koji trenutno iznosi 0 posto. Tako se u tački 4.4 „Porezne stope“ navodi:

- Porez na dohodak plaća se po stopi od 10% za dohodak od ulaganja kapitala (dividenda) i 13% na sve ostale oblike dohotka (dohodak od nesamostalnog rada, dohodak od samostalnog rada, dohodak od imovine i imovinskih prava, dohodak od igara na sreću i nagradnih igara, ostali dohodak).

Naravno, u državi u kojoj vlada birokratski pakao i koja vapi za investicijama jasno je da bi ovakav porez samo dodatno destimulirao i onako malobrojne strane investitore da ulažu u našu zemlju.

Također, uvodi se i porez na štednju od 10 posto.

Porez na štednju. Screenshot

Jeftini pokušaj prevare

Vlada FBiH, s Fadilom Novalićem na čelu, namjerava provesti svojevrsnu prevaru, gdje bi, pod krinkom navodnog smanjenja doprinosa, povećali postojeće i uveli mnogobrojne nove poreze. Cilj je jasan – zavući ruku u džep građana FBiH kako bi se pokušali osigurati dodatni prihodi za budžetsku klijentelu.

Ovu namjeru implicitno priznaje i sama Fadilova vlada. Tako se na stranici 37. prijedloga zakona navodi:

- Predloženi zakon koncipiran je da ima neutralan fiskalni efekt, odnosno fiskalnu održivost budžeta.

Dalje se navodi:

- Prijedlogom zakona o porezu na dohodak povećan je iznos neoporezivog dijela dohotka, odnosno ličnog odbitka sa sadašnjeg 300 KM na 800 KM na mjesečnom nivou. To znači da radnici čija ukupna mjesečna primanja iz radnog odnosa (plaća, topli obrok, prijevoz, regres itd.) ne prelaze iznos od 800 KM neće plaćati porez. lako se stopa poreza na dohodak povećava sa 10% na 13%, porezno rasterećenje obuhvatit će sve radnike čije su plaće do 1.400 KM.


Plan tjeranja stručnjaka. Screenshot

Drugim riječima, svi radnici čija plaća prelazi navedeni iznos, sada će imati još veće namete na plaću (da ne spominjemo sve ostale namete koje Vlada namjerava uvesti). I dok stanovnici iz ove države masovno sele, Fadilova Vlada FBiH čini se da je odlučna otjerati i one preostale stručnjake koji su odlučili ostati u ovoj zemlji i pored svih nedaća i prepreka koje im sistem postavlja, te ih kazniti još većim porezima i zavlačenjem ruke još dublje u njihov džep, iako za svoj novac dobivaju katastrofalne zdravstvene usluge, loše školstvo, razvaljene puteve i armiju uhljeba.

Ovakav prijedlog zakona još je jedna potvrda neofeudalnog karaktera politike SDA, koja državu vidi kao sredstvo za finansiranje političke elite, njihove budžetske klijentele i s njima uvezanih interesnih grupa, dok ostali postoje da plaćaju harač i hrane njihovu mrežu, a, ako im se ne sviđa, mogu da sele.

No, prema svemu sudeći, posljednji prijedlog Vlade Bakirovog Fadila završit će kao i prethodni pokušaji povećanja nameta građanima Federacije BiH.

Kompletan prijedlog zakona možete pročitati na linku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.