GUBITNIK IZBORA

SDA hoće Fadila i devetu godinu

Izetbegović navija za to da potencijalni potpredsjednik iz SDA ne da odobrenje za formiranje Vlade. Više od 600.000 glasača protiv Bakira i Sebije

Novalić i Izetbegović: Pokušaj uzurpacije vlasti. Avaz arhiv

Piše: Danijal Hadžović

6.12.2022

U utrci za člana Predsjedništva Denis Bećirović brutalno je porazio Bakira Izetbegovića, osvojivši 330 hiljada glasova naspram Izetbegovićevih mršavih 214 hiljada. Mirsad Hadžikadić osvojio je 31 hiljadu, Željko Komšić 227 hiljada, a Borjana Krišto 180 hiljada.


Bakire, odlazi

Drugim riječima, oko 600 hiljada glasača probosanskog glasačkog tijela i 800 hiljada glasača u Federaciji jasno je reklo da ne želi Bakira Izetbegovića.

Iako je ponuda stranaka bila puno veća od ponude kandidata za Predsjedništvo, Izetbegović je uspio imati manje glasova i od SDA.

Osam probosanskih stranaka i HDZ dogovorili su vlast bez SDA. Ove stranke zajedno imaju oko 60 posto ruku u Predstavničkom domu i dvije trećine delegata u Domu naroda FBiH. No, iako sa SDA neće niko osim njihovog podaničkog DF-a, odbijaju da se povuku.

No, SDA sve nade polaže u potencijalnog 13. delegata u Domu naroda. U tom slučaju, prema Šmitovim (Schmidt) izmjenama Izbornog zakona, samo SDA bi mogla predložiti bošnjačkog kandidata za predsjednika FBiH.

SDA očekuje da u tom slučaju parlamentarna većina potvrdi listu s njihovim kandidatom za Predsjedništvo FBiH. Da bi se odabrala nova Vlada FBiH, potrebno je da mandatara imenuje predsjednik Federacije, uz saglasnost dva potpredsjednika. SDA, međutim, najavljuje da njihov potencijalni potpredsjednik FBiH neće dati odobrenje za formiranje Vlade bez te stranke.


Žele vlast

Drugim riječima, gubitnička Bakirova stranka najavljuje blokadu i da će Fadila Novalića, koji je ušao već u petu godinu u tehničkom mandatu, i dalje održati kao uzurpatora na vlasti. To znači da Bakir pokušava Novalića zadržati i devetu godinu.

Nakon što se osigurala parlamentarna većina praksa je da predsjednik države ili monarh izabranom kandidatu dodjeljuje mandat za sastav vlade. To je samo formalna praksa koja se ne dovodi u pitanje. Stoga bi scenarij SDA, prema kojem bi putem eventualnog potpredsjednika FBiH blokirali izbor nove Vlade FBiH, bio udar na demokratiju, državu i ustavni poredak.


Državni nivo

I dok na nivou FBiH SDA računa na naučnofantastične scenarije sprečavanja formiranja nove Vlade FBiH, na državnom nivou “osmorka”, HDZ i SNSD nemaju ni hipotetičke prepreke da formiraju vlast. Naime, za formiranje Vijeća ministara dovoljno je da dva od tri člana Predsjedništva izabranom kandidatu daju mandat za sastav Vlade, koje potom treba samo potvrditi Predstavnički dom, u kojem ove stranke imaju apsolutnu većinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.