ODBIJEN ZAHTJEV

VSTV će objaviti disciplinsku odluku protiv Ranka Debevca

Lagumdžija pojasnio da će odluka u predmetu protiv predsjednika Suda BiH biti objavljena javno u anonimiziranoj formi

Debevec: Oslobođem po svim tačkama, ali se odluka nikad nije javno objavila. Avaz

Piše: M. Aš.

11.11.2021

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbili su zahtjev predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca da se disciplinska odluka protiv njega ne objavi, saopštio je nakon sjednice u Banjaluci predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija.

On je pojasnio da će odluka u predmetu protiv predsjednika Suda BiH biti objavljena javno u anonimiziranoj formi nakon što je VSTV odbio zahtjev opunomoćenika da se ne objavljuje javno disciplinska odluka koja je donijeta u njegovom predmetu.

VSTV ranije nije objavio disciplinsku odluku kojom je predsjednik Državnog suda Ranko Debevec oslobođen odgovornosti jer prvo mora da odluči o zahtjevu njegove braniteljice da se odluka ne objavljuje.

Debevec je oslobođen disciplinske odgovornosti nakon što je Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a usvojila njegovu žalbu te odbila u potpunosti disciplinsku tužbu kojom se teretio za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”. Prvostepenom odlukom on je bio kažnjen javnom opomenom.

Disciplinska tužba je teretila Debevca da se tokom decembra 2020. godine sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, sastao ispred stana treće osobe, kao i da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se teretio i da je od 2004. godine, sa izuzetkom 2009., namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.