MOSTAR

Fahrudin Radončić jednoglasno izabran za predsjednika SBB-a BiH

Uz ekspoze predsjednika Fahrudina Radončića, delegatima i gostima sa svojim prijedlozima programskih ciljeva danas će se obratiti i najviši funkcioneri SBB-a

Fahrudin Radončić, lider SBB-a. Avaz

Piše: E.D.A.

13.11.2021

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine počeo je Treći kongres Saveza za bolju budućnost BiH u Mostaru.

Na 3. redovnom kongresu prisustvuje 127 verificiranih delegata iz svih regija BiH koji će danas birati predsjednika SBB-a, Sud časti, Nadzorni odbor i novi Glavni odbor ove stranke.

Gosti današnjeg kongresa SBB-a su Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a, Darijana Filipović, potpredsjednica HDZ-a, Dejan Kovačević, predsjednik Glavnog odbora Naroda i pravde, Mirsad Kukić, predsjednik PDA, Mirza Batalović, predsjednik Glavnog odbora NES-a, Tarik Tanović, predsjednik GO Naše stranke Mostar, Dervo Sejdić, Romski informativni centar "Kali Sara", Elzina Pirić, potpredsjednica PDA.

Zukan Helez, potpredsjednik SDP-a BiH, obratio se prisutnima. Na početku je istakao da se BiH trenutno nalazi u jednoj od najvećih kriza nakon agresije.

Ostvaren u punom kapacitetu

Ako se vratimo kroz historiju, BiH je prošla kroz mnogo veće krize, koje je uspješno savladavala – istakao je Helez, između ostalog.

Dodao je da je, prateći rad SBB-a nekoliko godina, vidio da su imali prilika da odaberu između stranke i države. 

- Svjesno ste ulazili u koalicije znajući unaprijed da će vas skupo koštati, ali ste se uvijek opredijelili za državu BiH. To je jedini čovjek (Fahrudin Radončić, op.a.) koji je podnio ostavku, i to u periodu kada je bio najbolji ministar u sastavu Vijeća ministara. Mislim da je to jedini političar koji se ostvario u punom kapacitetu prije nego što je ušao u politiku, jedini koji je ušao u politiku bogatiji nego što će izaći iz nje. Sigurniji sam da ćemo zajedno odbraniti ovu našu Bosnu i Hercegovinu - rekao je, između ostalog, Helez.

Zukan Helez. A. Nović

Mjesto različitosti

Darijana Filipović, potpredsjednica HDZ-a, također se obratila delegatima SBB-a na Trećem kongresu ove stranke.

- Radosna sam što smo danas okupljeni upravo ovdje, u gradu Mostaru, koji je kroz dugu povijest izrastao u mjesto različitosti i spajanja. Mostar nam je pokazao smjer na koji način trebamo graditi našu zajedničku domovinu BiH – kazala je Filipović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić pozdravio je sve prisutne, a potom rekao:

Dozvolite da vam zahvalim na tome što ste danas s nama. Zbog poznatih mjera koje su na snazi te da smanjimo vrijeme ukupnog boravka u ovoj sali, trudit ću se da u svom ekspozeu budem što jezgrovitiji i kraći.

Kada se osvrnemo na proteklih nekoliko godina, od našeg 2. kongresa do danas, situacija u Bosni i Hercegovini ne samo da se nije poboljšala nego je dramatično pogoršana.

Populistički lideri s tajnim agendama

Na svim poljima i u svim oblastima imamo velike padove i veoma loše trendove. Više od stotinu hiljada ljudi u ovom periodu je napustilo BiH, a u ovoj više od 80.000. Ekonomsko zaostajanje je ekstremno veliko, Bosna i Hercegovina se nalazi u svojevrsnom tunelu straha, nema velikih investicija i infrastrukturnih radova, nema masovnog zapošljavanja, a naša je zemlja među prve tri po broju umrlih od koronavirusa i po lošoj imunizaciji stanovništva.

Dodao je da sigurnosna situacija, međuentitetski i međunacionalni odnosi od potpisivanja Dejtonskog ugovora nikada nisu bili gori.

Dok se zemlje u regionu mnogo uspješnije razvijaju ili su postale i članice NATO saveza, Bosna i Hercegovina je ophrvana i na koljenima je zato što su konfliktni i populistički lideri sa svojim tajnim agendama otišli predaleko.

Dame i gospodo, dok naši susjedi imaju veliki rast i dok cijela zapadna civilizacija gleda u budućnost i razmišlja o razvoju u 21. stoljeću, mi smo dovedeni u poziciju da s četvorkom, koja je na vlasti na nivou BiH, razgovaramo s političarima i politikama iz 1995. godine.

Od osnivanja SBB-a, mi smo uvijek i na svakom mjestu potencirali integracije, izgradnju, stvaranje novih vrijednosti, brigu o radnicima, majkama, natalitetu, ekologiji i još glasnije govorili da opasnost po Bosnu i Hercegovinu ne dolazi izvan, već iznutra - rekao je, između ostalog, Radončić.

Evropske i zapadne vrijednosti

Istakao je da su snažno potencirali i promovirali euroatlantske integracije, jer je Bosni i Hercegovini mjesto u NATO-u i Evropskoj uniji. 

- Mi smo evropska država i nama je mjesto u evropskoj porodici, evropskim i zapadnim vrijednostima, njihovim ekonomskim standardima, njihovim demokratskim dostignućima i njihovim civilizacijskim tradicijama koje su iznimno široke za sve demokratske razlike i opcije, osim fašizma, za sve vjerske i druge slobode, za tržišnu utrku najsposobnijih pojedinaca i kompanija, za integracije kroz velike investicije i bolje međusobno saobraćajno, ekonomsko, kulturno i svako drugo uvezivanje i upoznavanje.

U državama koje su postale članice NATO saveza, investitori imaju mnogo veću sigurnost, pa i ne čudi me da je skok inozemnih ulaganja u te zemlje veći i do dvadeset puta, odnosno 2.000 posto - rekao je Radončić, između ostalog.

Radončić ponovo izabran za predsjednika SBB-a. Avaz

Cjelokupna struktura SBB-a dala je podršku gospodinu Radončiću, koji je bio i jedini kandidat za predsjednika stranke.

Delegati Trećeg kongresa jednoglasno su izabrali Fahrudina Radončića za predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH. 

- Da budem iskren, nisam prije pola godine ili godinu zamišljao da ću danas biti ovdje poslije ekspozea. Iskreno sam se radovao, čak i pravio političku atmosferu da neko mlađi preuzme - naveo je Radončić. 

Ovo je već treći kongres i mi sljedeći moramo dočekati s lepezom kadrova koji imaju legitimne, legalne i zdrave ambicije da preuzmu vođenje SBB-a, naglasio je Radončić.

- Nemojte da, u najboljoj namjeri prema meni i onome što sam uradio u životu i u Savezu, to pretvaramo nenamjerno u stranku jednog lica i politički projekt koji zavisi od toga da li je Fahrudin Radončić visokog ili nešto manje visokog političkog rejtinga uoči svake izborne kampanje - istakao je Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.