ČUVAJU FOTELJE

Draško Aćimović za "Avaz": BiH se mora okrenuti od ratne retorike

Prebacivanje priče na rat i jeste strategija vladajućih, jer oni nemaju šta ponuditi narodu

Aćimović: Drugi smo po kriminalu i korupciji u Evropi. Avaz

Piše: A. Bajramović

14.11.2021

Bosna i Hercegovina već godinama nema novih, bitnijih inozemnih ulaganja, a zbog trenutne krize, pa i najavljivanja sukoba, ali i zbog aktuelnih politika koje stvaraju takav ambijent, investicijama, ekonomskom napretku i boljem životu ne možemo se još dugo nadati.

Ovo je u razgovoru za “Avaz” kazao ekonomski stručnjak i bivši bh. diplomata Draško Aćimović, koji smatra da je trenutna sigurnosna situacija u našoj zemlji izvan kontrole.


Nema ulaganja

Kaže da se, zbog ukupne situacije, BiH mora okrenuti od ratne retorike i pažnju usmjeriti na stanje ekonomije i standard građana.

- Imamo masu migranata za koje se ne zna ni gdje su, ni ko su, imamo razne paraobavještajne i paravojne strukture s interesom da naprave ozbiljan incident koji može prerasti u ozbiljne probleme, pa zato do daljnjeg ne možemo očekivati bilo kakva ulaganja u BiH - kaže Aćimović.

Sa stalnim poskupljenjima i najavama novih, građani su u ogromnim problemima, ali aktuelne vlasti nemaju odgovor na ekonomske izazove i stalno podižu tenzije.

- Prebacivanje priče na rat i jeste strategija vladajućih, jer oni nemaju šta ponuditi narodu. Sve što se moglo u ovoj državi su uništili, drugi smo po kriminalu i korupciji u Evropi, prvi po siromaštvu, onda nemaju o čemu pričati, osim o ratu. Ovo će proizvesti još teže stanje, a vidjeli ste i tokom poplava da su ljudi toliko umorni, da se osjećaju toliko napušteno da su već prešli u fazu ravnodušnosti - ističe Aćimović.


Cijene struje

Ekonomska situacija bit će još teža, cijene benzina će nastaviti rasti, dok BiH izvozi struju, koju će poslije Nove godine uvoziti po mnogo višoj cijeni.

- Zamislite njihov bezobrazluk kad kažu da će struja poskupjeti samo za pravna, a ne za fizička lica. Pa, ako poskupi za pravna, naravno da će se s poskupljenjima suočiti i fizička lica - tvrdi Aćimović.


Suzbijanje korupcije

Aćimović prioritetom smatra hitno suzbijanje korupcije za najmanje 30 do 40 posto.

- Tu bismo imali 300-400 miliona KM na raspolaganju. Druga stvar je restrukturiranje kredita koje ima cijela BiH. Na početku pandemije smo na nivou BiH mogli dogovoriti ne samo restrukturiranje već dobiti i otpis nekih kredita. To su početni koraci koji su izuzetno važni, jer moramo napraviti finansijsku konsolidaciju zemlje. Promjenom politika došli bismo i do stranih investicija - ističe Aćimović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.