ALIPAŠINA 45

Useljava se Porezna uprava FBiH: Vila "Braun" više neće zjapiti prazna

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 20. maja ove godine donijela odluku kojom se ova zgrada može dati na korištenje

Od očiju znatiželjnika kriju je zidine i jedna je od najsigurnijih zgrada u državi. Arhiv

Piše: A. Čengić

16.11.2021

Od iseljenja Ambasade SAD u BiH iz vile “Braun” 2011. godine ovaj objekt zjapi prazan. Iako se još 2015. spominjalo da bi tu trebalo biti sjedište predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, do realizacije ovog plana nije došlo.

Međutim, vila “Braun”, izgrađena kao dom 1898. godine, a koja se nalazi u Alipašinoj 45 u centru Sarajeva, više ne bi trebala biti prazna.


Originalna struktura

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 20. maja ove godine donijela odluku kojom se Poreznoj upravi Federacije BiH daje na korištenje ovaj objekt. Kako je iz Porezne uprave rečeno za “Avaz”, planirano je da se prostorije u vili “Braun“ koriste prioritetno za smještaj kompletne Porezne ispostave Centar i Odsjeka za edukaciju i registraciju. Ostatak prostora planiran je za smještaj još jednog ili dva odsjeka Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo.

 Prije rata zgrada u Alipašinoj 45 nosila je naziv „Klub delegata“ i služila je kao ugostiteljsko-rezidencijalni objekt koji je bio na raspolaganju organima vlasti tadašnje Republike BiH.

Objekt je zadržao gotovo originalnu strukturu i raspored prostora iz tog vremena. Ambasada SAD koristila je objekt do januara 2011. godine.


Vila „Braun“ izgrađena 1898. godine. Arhiv

Zgrada je očuvana s vanjske strane. Međutim, kako su nam rekli iz Porezne uprave, neophodna je unutrašnja adaptacija.


S obzirom na to da je objekt neuvjetan za preseljenje, neophodno je izvršiti adaptaciju desnog dijela objekta, zatim lijevog dijela te vanjske površine, shodno budžetskim sredstvima i mogućnostima Porezne uprave, kako bi se doveo u stanje pogodno za administrativni rad organizacionih jedinica Porezne uprave FBiH - rekli su iz Porezne.



Četiri lokacije

Prostorije koje trenutno koriste u objektu u ulici Maršala Tita moraju napustiti jer su date na korištenje Gradu Sarajevu.

Također, Porezna uprava FBiH - Kantonalni porezni ured Sarajevo unajmljuje poslovne prostorije za jedan dio Porezne ispostave Centar, a četiri odsjeka Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, umjesto na jednoj, nalaze se na četiri lokacije.

Kako su pronađene urne

Kroz više od 100 godina, vila “Braun” promijenila je nekoliko stanara. O objektu se vrlo malo zna. U znak ljubavi prema supruzi Mariji, sagradio ju je inžinjer iz Austrije August Braun, koji je napustio rodni Beč i doselio se u Sarajevo.

Od očiju znatiželjnika kriju je zidine i jedna je od najsigurnijih zgrada u državi, s dvometarskom betonskom ogradom, blindiranim prozorima...

Prema medijskim napisima, 2000. godine u njenom dvorištu, sasvim slučajno, pronađene su urne upravo Marije i Augusta Brauna. Desilo se to prilikom renoviranja zgrade Ambasade SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.