NA DANAŠNJI DAN

Haški tribunal podigao optužnice za ratne zločince Mladića i Karadžića zbog genocida u Srebrenici

Godine 1918. poslije propasti Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu, Mađarska proglašena nezavisnom republikom

Ratni zločinci Mladić i Karadžić. Arhiv

Fu. M.

16.11.2021

Danas je utorak, 16. novembar, 322. dan 2021. Do kraja godine ima 45 dana.

1095. Na crkvenom saboru u Klermontu, u Francuskoj, papa Urban II pozvao crkvene velikodostojnike i svjetovne vladare na vjerski rat protiv turskog plemena Seldžuka, koje je zauzelo svetu zemlju u Palestini. Time je počela epoha krstaških ratova.

1918. Poslije propasti Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu, Mađarska proglašena nezavisnom republikom.

1933. SSSR i SAD uspostavili diplomatske odnose.

1965. SSSR lansirao svemirski brod Venera III, koji je u martu 1966. stigao na Veneru, kao prvi svemirski brod koji se spustio na neku drugu planetu.

1970. Pakistan je zvanično saopštio da je broj mrtvih u ciklonu i ogromnim talasima koji su zapljusnuli obale Istočnog Pakistana i ostrva u Bengalskom zalivu dostigao pola miliona.

1991. Ruski predsjednik Boris Jeljcin potpisao seriju dekreta kojima je prenio vlast nad privredom sa sovjetske centralne vlade na vladu Rusije.

Sefer Halilović. Arhiv

1992. Vijeće sigurnosti UN-a pooštrilo sankcije protiv SR Jugoslavije uvođenjem riječne i pomorske blokade.

1995. Haški tribunal optužio lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanta zločinca Ratka Mladića za genocid nad bošnjačkim civilima počinjen tokom zauzimanja Srebrenice u julu 1995, kada je više od osam hiljada Bošnjaka ubijeno i hiljade raseljeno.

1998. Haški tribunal proglasio krivim Zdravka Mucića, Hazima Delića i Esada Landžu za ubijanje i zlostavljanje srpskih zatvorenika 1992. u logoru Čelebići. To je bilo prvo suđenje za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom rata u BiH.

2000. Predsjednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton) doputovao u Vijetnam, u prvu posjetu jednog američkog predsjednika toj zemlji od završetka Vijetnamskog rata 1975.

2003. U blizini Kabula ubijena radnica UN-a, Francuskinja Bettina Goislard i ona je prva žrtva među zaposlenima u UN-u od kada je, dvije godine ranije, svrgnuta talibanska vlast u Afganistanu.

2005. Haški tribunal oslobodio penzionisanog generala Armije BiH Sefera Halilovića krivice za zločine koje su nad hrvatskim civilima u Hercegovini u jesen 1993. počinile trupe te armije. On je pravosnažno oslobođen svih optužbi.

2012. Apelaciono vijeće Haškog tribunala oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora.

Rođeni Blum, Moruo, Kuparero...

1873. Rođen W. C. Handy, američki kompozitor.

1874. Rođen Aleksandar Vasiljevič Kolčak, ruski admiral i predsednik vlade bijelih.

1880. Rođen Aleksandar Aleksandrovič Blok, ruski pesnik.

1887. Rođen Hans Blume, nizozemski fudbaler.

1892. Rođen Guo Moruo, kineski pisac.

1914. Rođen Rajmund Kupareo, hrvatski književnik i estetičar.

1922. Rođen Žoze Saramago (José Saramago), portugalski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 1998. godinu.

Umrli Gejbl i Ćirilov

1831. Umro pruski general Carl Maria von Clausewitz, jedan od najpoznatijih vojnih teoretičara 19. vijeka. U djelu “O ratu” teoretski je uobličio iskustva nove strategije primijenjene u Napoleonovim ratovima. Prema Clausewitzu, rat je sastavni dio općih političkih odnosa i nastavak je politike uz primjenu drugih sredstava.

1960. Umro američki filmski glumac Klark Gejbl (Clark Gable). Igrao je u više od 70 filmova, a veliku popularnost je stekao kao Rhett Butler u filmu “Prohujalo s vihorom”. Dobitnik je Oscara za film “Dogodilo se jedne noći”.

2014. U Beogradu umro Jovan Ćirilov, dramaturg, književnik i pozorišni kritičar, upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, umjetnički direktor i selektor BITEF-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.