PRENOSIMO

Hoće li doći do ukidanja kantonalnih MUP-ova

Učesnici sastanka usvojili su zaključak da će ministri unutrašnjih poslova nastaviti "reformu policije u FBiH"

Fu. M. / Večernji list

Najavljena reforma MUP-a u FBiH

Foto: Ilustracija


Nekoliko ministara kantonalnih policija i policijskih zvaničnika podržali su potpuno razdvajanje uprava deset kantonalnih policija od ministarstava u Federaciji BiH, piše "Večernji list".

Oni su se odzvali na nedavni sastanak koji je sazvao ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, na čijem dnevnom redu je, između ostalog, bila "inicijativa za pokretanje zakonodavne reforme policije u saradnji sa OHR-om, Ambasadom SAD u BiH i Delegacijom EU", prenosi Srna.

Učesnici sastanka usvojili su zaključak da će ministri unutrašnjih poslova nastaviti "reformu policije u FBiH, što uključuje izmjene svih zakona o unutrašnjim poslovima i zakona o policijskim službenicima na nivou FBiH i kantona".

Prema pisanju lista, pod krinkom veće nezavisnosti i profesionalizma policijskih snaga i odgovora izazovima krije se unitarizacija oblasti unutrašnjih poslova, odnosno izdvajanja kantonalne policijske strukture iz kantona.

- Tako bi se doslovno stvorile dvije odvojene strukture. Nakon reforme postojalo bi 10 stanica javne sigurnosti umjesto 10 kantonalnih policija, koje bi vremenom bilo moguće posve odvojiti od kantonalnih struktura - navodi list.

Više o temi MUP FBiH

Više o:

MUP FBiH BiH
NA VRH

Podijeli članak na