MINISTAR MUP-A FBIH

Ramo Isak: Policajci neće štrajkovati, tražit ću da im se povećaju plate

Ono što se desilo u ovom Ministarstvu je jedan preporod, svi dolaze na posao i svi rade kvalitetno, nema bolovanja kao što je prije bilo, tvrdi Isak

Ramo Isak. Screenshot

E. Ć.

24.1.2024

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak rekao je danas kako je zadovoljan Prijedlogom budžeta FBiH za 2024. godinu. Najavio je da će ministarstvo na čijem je čelu i Federalna uprava policije uspjeti obezbijediti sve što je potrebno kako bi građani imali maksimalnu sigurnost.

- 90 posto stvari koje smo mi predložili, kako iz Ministarstva, tako i iz Uprave policije, Vlada je usvojila. Obezbijedili smo sredstva za nabavku nove opreme, novih uniformi, borbenih vozila i sve ono što je potrebno da bi policajci mogli u potpunosti odgovoriti svojim zahtjevima - rekao je Isak za BHRT.

Odgovorila svim potrebama

On je ocijenio bi FBiH s ovakvim budžetom odgovorila svim potrebama, kako građana, tako i kompletnog sistema. Dodao je da će rebalansom budžeta definisati određene stvari koje budu potrebne.

Isak je komentarisao i ranije najave sindikalnih organizacija da bi mogli stupiti u neku vrstu protesta pa čak i štrajka, rekavši da do tog prijedloga nije ni došlo.

. Uprava policije i FMUP su zadovoljni. Ja sam tražio da uključim sva tri sindikata u pregovore, uključili smo ih i prilikom pregovora nisu se mogli dogovoriti da dođu sa prijedlogom prema Ministarstvu šta je to što zahtijevaju, šta treba da bude u Kolektivnom ugovoru. 

Ja sam onda tražio od Vlade saglasnost da nastavimo pregovore sa našim reprezentativnim, jedinim krovnim sindikatom. Taj sindikat koji je to tražio (proteste i štrajk, op.a.) može da štrajkuje samo po kantonima - poručio je Isak,

Prema njegovim riječima, nakon najava eventualnih protesta, lično su ga zvali policajci iz svih organizacionih jedinica, da kažu da se ograđuju od takvih izjava.

- Mi imamo slogu u svih 10 kantona i u FBiH i svi zajedno radimo u istom interesu - odgovorio je.

Najbolji rezultati

Ocijenio je da policajci u Federaciji Bosne i Hercegovine nemaju razloga za proteste i štrajk.

- Nikad nijedan policajac u Federaciji BiH neće štrajkovati jer je prezadovoljan. Ono što se desilo u ovom Ministarstvu je jedan preporod, svi dolaze na posao i svi rade kvalitetno, nema bolovanja kao što je prije bilo - istakao je Isak, te najavio kako će razgovarati sa premijerom Nerminom Nikšićem i kompletnom Vladom FBiH o povećanju plaća policajcima.

Kako je rekao, na takmičenjima sa policajcima iz drugih država, policajci iz FBiH ostvaruju najbolje rezultate. Komentarišući trenutnu bezbjednost u FBiH, Isak je naveo kako je ona zadovoljavajuća, ali da uvijek može bolje.

- Radimo maksimalno da bude bolje, ulažemo u preventivu… Efekti su dobri, spriječili smo veliki broj krivičnih djela koja su se mogla desiti, efekti se vide i biće još i bolji - poručio je Ramo Isak za BHRT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.