POSTOJE NAČINI

Derek Chollet u intervjuu za AP: Amerika će kazniti one koji ruše BiH

Naš apel liderima u Bosni je da se izdignu iznad vlastitog interesa i pokušaju imati na umu širi interes svoje zemlje, rekao je savjetnik američkog State Departmenta Derek Šole (Derek Chollet) u intervjuu za Associated Press

Ako lideri nastave na putu prema podjelama, dezintegraciji, povlačenju iz centralnih institucija, postoje alati koje ćemo upotrijebiti jer moramo kazniti takvo ponašanje- kazao je Šole. AGENCIJE

E. Š. / AP

17.11.2021

Sjedinjene Države spremne su intervenirati i kažnjavati ako se u Bosne ne mogne kontrolirati politička kriza koja se razvija s nacionalističkim vođama, izvijestio je Associated Press.

- Naš apel liderima [u Bosni]...je da se izdignu iznad vlastitog interesa i pokušaju imati na umu širi interes svoje zemlje, rekao je savjetnik američkog State Departmenta Derek Chollet u intervjuu za Associated Press .

- Ako lideri nastave na putu prema podjelama, dezintegraciji, povlačenju iz centralnih institucija, postoje alati koje ćemo upotrijebiti jer moramo kazniti takvo ponašanje- kazao je  Chollet.

Sjedinjene Države spremne su intervenirati i kažnjavati ako se u Bosne ne mogne kontrolirati politička kriza koja se razvija s nacionalističkim vođama, izvijestio je Associated Press.

Kako navodi AP Srbi se godinama zalažu za odvajanje entiteta od ostatka BiH, kao i da je njihov vođa Milorad Dodik, nedavno pojačao te napore obećanjem da će Republika Srpska do kraja novembra proglasiti formiranje sopstvene vojske i sudstva.

Dodik koji je zapretio je da će preuzeti bosanske vojne barake u srpskom delu zemlje kada bude formirana bosansko srpska vojska, i da ukoliko Zapad pokuša da interveniše da će pozvati "prijatelje" bosanskih Srba za pomoć, prenosi AP.

- Jako smo zabrinuti. Puno pažnje se u Vašingtonu pridaje situaciji ovde, ima puno zabrinutosti oko puta na kome je Bosna i strahovanja, prvi put u 26 godina je Dejtonski mirovni sporazum u svom najopasnijem trenutku, rekao je Chollet.

On je rekao da Vašington ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti u BiH uprkos nedavnim izazovima Dejtonskom mirovnom sporazumu od strane nekih od njenih srpskih nacionalnih vođa.

- I dalje vjerujemo da postoji šansa da se sve ovo zaustavi.. i ne vjeruju u to samo SAD već i naši partneri u Evropi, rekao je on.

Rekao je da će biti potrebno raditi na jačanju bosanskih demokratskih institucija i na upućivanju zemlje ka cilju pristupanja Evropskoj uniji.

- Ima mnogo teških odluka koje treba da se donesu ali SAD su posvećene da učine sve što mogu da spriječe da se desi najgore i više od toga, da pokušamo da ostvarimo još bolji rezultat, tako što ćemo postaviti Bosnu nazad na njen put ka njenoj evroatlantskoj integraciji- rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.