AMERIČKI AMBASADOR

Nelson: Političke blokade sprečavaju napredak zemlje

Njegova jasna poruka bila je da BiH mora ići naprijed i implementirati reforme, rekao je Nelson

Erik Nelson. Fena

Fena

17.11.2021

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni Hercegovini Erik Nelson (Eric) ponovio je danas u Sarajevu da političke blokade i nefunkcioniranje državnih institucija obeshrabruju investitore i sprečavaju napredak zemlje.

- Umjesto da BiH vuku unatrag u period iz devedesetih godina, svi lideri u BiH imaju obavezu raditi na tome da zemlja ide naprijed i predano na tome rade - dodao je Nelson.

Osvrnuo se na posjete dužnosnika SAD Dereka Cholleta koji je savjetnik državnog sekretara te zamjenika pomoćnika državnog sekretara Gabriela Eskobara koji su se susreli s brojnim bh. dužnosnicima, napominjući da je Chollet donio pismo državnog sekretara Antonyja Blinkena u kojem su istaknuti ciljevi važni za BiH.

- Njegova jasna poruka bila je da BiH mora ići naprijed i implementirati reforme, a lideri moraju učestvovati u radu vlade i postići dogovor kojim će omogućiti da zemlja ide naprijed - kazao je Nelson.

Sve ono što sprječava napredak zemlje je nešto što treba ukloniti, dodao je Nelson, i važno je fokusirati se na važna pitanja i rješavati ih unutar postojećih institucija bilo da se radi o pitanjima ekonomskog napretka, pandemije koronavirusa ili političke krize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.