AMBASADOR ŠVICARSKE U BIH

Danijelu Hunu predstavljeni "Principi za izmjene Ustava BiH"

Delegacija NGO podrobno ga je informirala o aktivnostima nevladinih organizacija koji se odnose na aktuelno društveno i političko stanje u zemlji

Sa današnjeg sastanka. VKBI

H. J. I.

19.11.2021

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Danijel Hun (Hunn) primio je delegaciju nevladinih organizacija Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV), Srpskog građanskog vijeća (SGV) i Foruma parlamentaraca BiH 1990 u svojoj rezidenciji u Sarajevu.

Delegaciju su činili Miro Lazović (Forum parlamentaraca), prof. dr. Ivo Komšić (HNV), prof. dr. Lada Sadiković (VKBI), Živko Radišić (SGV) i mr. sc. Emir Zlatar, koordinator nevladinih organizacija (NGO).


Izmjena Ustava BiH

Tokom višesatnog razgovora, delegacija NGO podrobno je informirala ambasadora Huna o aktivnostima nevladinih organizacija koji se odnose na aktuelno društveno i političko stanje u BiH te mu prezentirala "Principe za izmjene Ustava BiH" i uručila "Otvorena pitanja međunarodnim zvaničnicima", s molbom da u okviru svojih kapaciteta i mogućnosti s tim materijalima upozna dužnosnike Švicarske kao i kolege u diplomatskom koru u BiH.

Delegacija NGO informirala je ambasadora Huna da je gotovo 25.000 građana Bosne i Hercegovine putem web aplikacije www.izmjeneustava.com podržalo Principe za izmjene ustava BiH te da je ovo prva anketa građana BiH o ustavnom položaju BiH nakon održanog referenduma građana BiH 1. marta 1992. godine.

Ambasador Hun istakao je značaj i ulogu organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini posebno s aspekta uključivanja u sve bitne društvene procese te da je jako važno da se čuje glas civilnog sektora i građana BiH.


Uručili poklon

Posebnost toj aktivnosti daje činjenica da su u ovoj inicijativi uključeni predstavnici svih etničkih grupa u BiH čiji je glas po pitanju budućnosti BiH jedinstven i jasan.

Delegacija NGO je ambasadoru uručila poklon poster bosanske vladajuće srednjevjekovne dinastije Kotromanjića koja svjedoči o hiljadugodišnjoj povijesti Bosne i njenoj različitosti koja bi trebala biti paradigma današnje Evrope.

Ambasador Hun izrazio je želju da se međusobni susreti i saradnja nastave u narednom periodu, saopćio je koordinator NGO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.