PRENOSIMO

Izdržavanje kazne za ratni zločin: Karadžiću ne daju stolnu lampu a Martić mora plaćati hranu

U Estoniji imaju problema i sa zakazivanjem ljekarskog pregleda, jer ne znaju jezik, nemaju prevodioca, a porodice tek jednom godišnje uspiju da ih posjete

Karadžiću ne daju sveštenika a Martić plaća hranu, pišu srbijanski mediji. ARHIV

E.Š.

23.11.2021

Večernje novosti navode da su uslovi u kojima Karadžić izdržava doživotnu robiju u britanskom zatvoru na ostrvu Vajt daleko od željenog.

Kako pišu, uskraćena su mu vjerska prava jer još ne može da ga posjeti pravoslavni sveštenik. Također, navode da ne može da dobije ni običnu stonu lampu koju je donio iz haškog pritvora.

Zato u ćeliji, kada padne mrak, ne može ni da čita, ni da piše, jer je svjetlo vrlo slabo, pa se zbog toga žalio upravi zatvora, ali oni smatraju da je svjetlo sasvim dovoljno.

Karadžić ima pravo na kompjuter kao i ostali zatvorenici, ali mu je uskraćen, pa mu ne daju ni njegov laptop, niti njihov računar, dok ostali zatvorenici bez problema koriste internet i dozvoljeno im je da sa sajtova skidaju sve što ih interesuje, pa čak i da šalju mejlove, navode "Novosti".




Britanski zatvor na ostrvu White. AGENCIJE

"Večernje novosti" pišu da su loši uslovi i u estonskm zatvoru gdje kazne izdržavaju Milan Martić, nekadašnji predsjednik takozvane Republike Srpske Krajine i Dragomir Milošević, general Vojske Republike Srpske, koji su već godinama izolovani i imaju kontakt samo sa stražarima i nekoliko zatvorenika.

U Estoniji imaju problema i sa zakazivanjem ljekarskog pregleda, jer ne znaju jezik, nemaju prevodioca, a porodice tek jednom godišnje uspiju da ih posjete.

Martićev advokat Predrag Milovančević rekao je da Martiću uprava zatvora, za razliku od ostalih zatvorenika, ne dozvoljava da radi, a sve mora da plaća – od hrane, do paste za zube, ali da to niko ne rješava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.