UOČI DANA DRŽAVNOSTI

Pejanović za "Avaz": Knjiga „Državnost BiH u XX i XXI stoljeću“ pripremana je duže od decenije

Istražen je i fenomen stalne krize u bh. društvu kroz krizu političkog upravljanja i krizu ekonomskog razvoja BiH

Pejanović: Snažni dokazi državnosti BiH. Avaz

Piše: A. Bajramović

23.11.2021

U amfiteatru Akademija nauka i umjetnosti BiH danas će biti promovirana knjiga „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću“, akademika Mirka Pejanovića. Radi se o djelu u kojem su elaborirani najvažniji aspekti u razvoju državnosti BiH, a koje je, prema riječima autora, nastajalo u proteklih više od deset godina.

Niz istraživanja

Akademik Pejanović otkriva da knjiga sadrži podatke iz istraživanja čiji je bio nosilac ilil sudionik, a jedno od njih, vezano za uspostavljanje višepartijskog sistema u BiH, radio je sa kolegama sa Fakulteta za družbene vede iz Ljubljane.

- To je jedno istraživanje koje je pokazalo da je BiH u tadašnjim istorijskim okolnostima, sa izvjesnim zakašnjenjem u odnosu na Sloveniju, Hrvatsku i druge republike, uvela politički pluralizam i da je on nastao u godinama prepoznatljivog straha od budućnosti mira u našoj zemlji. On se formirao na etničkoj osnovi. Tri najveće stranke koje su ušle u javni prostor osvojile su na prvim višestranačkim izborima apsolutnu vlast i formirale vlast – kaže Pejanović.

U razgovoru za „Avaz“ izdvaja i istraživanje perioda i okolnosti pod kojima je BiH stekla nezavisnost u procesu disolucije Jugoslavije.


Demokratska volja

– Jedan istorijski izazov riješen je voljom građana na demokratski način. Za razlilku od sukobljavanja u Parlamentu između političkih stranaka, naročito u krugu vladajućih, građani su nadvisili to neslaganje i izašli na referendum u veoma nepovoljnim društvenim okolnostima. Na referendumu je glasalo 64 posto građana, a od njih se 99 posto izjasnilo pozitivno na postavljeno referendumsko pitanje. Tako je BiH dobila osnov za međunarodno priznanje i prijem u UN. Istraživanje je pokazalo da otpadaju sve optužbe da referendum nije u cjelosti zahvatio demokratsku volju građana. Naprotiv, u većini naših gradova, a svi su bili multietnički, bio je visok procenat onih koji su izašli na referendum – dodaje akademik Pejanović.

U svojoj knjizi on je obradio i poglavlja vezana za obnovu državnosti BiH u Drugom svjetskom ratu, zlatni period razvoja države od 1945. do 1989., kraju jednopartijskog sistema, ali i otpor agresiji i organizaciju odbrane BiH, te Dejtonskom sporazumu i razvoju BiH do danas.


Integracije u EU

- Istražen je i fenomen stalne krize u bh. društvu kroz krizu političkog upravljanja i krizu ekonomskog razvoja BiH. Kriza ekonomskog razvoja je posljedica ratnih razaranja, ali i činjenice da se vlasti u BiH ne bave razvojem privrede i zapošljavanjem, što rezultira odlaskom građana BiH. Politička kriza se odnosi na to da vladajuće etničke stranke ne posjeduju istorijsku prohodnost za izgradnju konsenzusa o državnom razvoju BiH, izbjegavaju ili ne mogu da uspostave parlamentarnu većinu na temelju sporazuma i svaka stranka radi ono što je njena volja – ističe akademik Pejanović, te dodaje da budućnost BiH ovisi o jačem angažmanu međunarodne zajednice u projektu integracije BiH u EU, te jačanju i udruživanju bloka multietničkih i građanskih stranaka.

Knjigu će promovirati akademik Ivan Cvitković, prof. dr. Robert Donia, inostrani član ANUBiH, prof. dr. Asim Mujkić sa Fakulteta političkih nauka UNSA i prof. dr. Husnija Kamberović sa Filozofskog fakulteta UNSA.

- Suočeni s tvrdnjama nacionalističkih hrvatskih i srpskih intelektualaca da je BiH nedavno izmišljena, lažna država, branioci zemlje su se suprotstavili dokazujući da BiH ima dugu istoriju državnosti. U ovoj knjizi akademik Mirko Pejanović snažno dokazuje državnost BiH, uz jasnu, uvjerljivu logiku i živopisne opise mnogih važnih pravnih odluka, Ustava, Deklaracija, zakona od kasnog 19. do početka 21. stoljeća – napisao je o knjizi prof. dr. Robert Donia.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.