PRIJATELJSKE ZEMLJE

Košarac i Lindenberg: Energetski sektor prostor za suradnju BiH i Poljske

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Poljske u BiH Jaroslavom Lindenbergom o aktuelnoj političkoj situaciji i unapređenju ekonomske saradnje između dvije zemlje

Ministar Košarac informirao je ambasadora Lindenberga o stavovima političkih predstavnika iz Republike Srpske u vezi sa aktuelnim političkim prilikama u BiH. FENA

E.Š.

23.11.2021

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Poljske u BiH Jaroslavom Lindenbergomo aktuelnoj političkoj situaciji i unapređenju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Ministar Košarac informirao je ambasadora Lindenberga o stavovima političkih predstavnika iz Republike Srpske u vezi sa aktuelnim političkim prilikama u BiH, s fokusom na neophodnost poštivanja izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Republika Srpska i njeni predstavnici u institucijama na nivou BiH apsolutno su privrženi implementaciji slova Dejtonskog sporazuma i poštovanju ustavnih nadležnosti. Nećemo pristati niti prihvatiti nametnute odluke bivših visokih predstavnika, koji su na devijantan način pristupali slovu Dejtona, kao ni sporne odluke Ustavnog suda BiH. Zagovaramo puno uvažavanje i nastavak traženja rješenja u okviru izvornog Dejtonskog sporazuma - poručio je ministar Košarac.

Sagovornici su ocijenili da je izlaz iz aktuelne političke krize u BiH neophodno tražiti u dijalogu predstavnika tri konstitutivna naroda, bez intervencionizma dijela međunarodne zajednice, a izražen je i zajednički stav da eventualno uvođenje sankcija ne doprinosi stabilizaciji ukupnih prilika, te da bi to dodatno zaoštrilo odnose u BiH.

Na sastanku je istaknuto da su BiH i Poljska prijateljske zemlje između kojih ne postoje otvorena politička pitanja, što je dobar preduvjet za nastavak saradnje i jačanje ukupnih odnosa na političkom i privrednom planu.

Ministar Košarac i ambasador Lindenberg konstatirali su da postoji otvoren prostor za unapređenje saradnje u energetskom sektoru, posebno kada je u pitanju razmjena iskustava na polju korištenja uglja i termoenergetskih objekata za proizvodnju električne energije.

Usaglašeno je da je od ključne važnosti definirati najbolje načine finansiranja i implementacije energetske tranzicije, koja zahtijeva značajna ulaganja u tehnologije i infrastrukturu s niskim udjelom ugnjenika, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.