TUŽILAŠTVO BIH

U toku je ekshumacija na Stupu

Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na lokaciji gdje koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka

Navedeni posmrtni ostaci pronađeni su prilikom građevinskih radova u blizini tramvajske pruge, nakon čega su radovi obustavljeni. AGENCIJA

E.Š.

24.11.2021

Istražiteljica Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na lokaciji gdje koordinira rad ovlaštenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije posmrtnih ostataka.

Navedeni posmrtni ostaci pronađeni su prilikom građevinskih radova u blizini tramvajske pruge, nakon čega su radovi obustavljeni, lokacija osigurana, te je Tužiteljstvo BiH zatražilo od Suda BiH izdavanje naredbe za ekshumaciju na navedenom lokalitetu.


Uposlenici Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH. AGENCIJA

Nakon što se posmrtni ostaci ekshumiraju, bit će upućeni u dalju sudsko-medicinsku obradu, radi utvrđivanja porijekla posmrtnih ostataka, te utvrđivanja identiteta putem DNK analize.

Na ekshumaciji je bio prisutan ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH, potrebni radni i mehanizacija, kao i policijski djelatnici MUP-a KS koji su osiguravali lokaciju.

Uposlenici Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih osoba u svim krajevima BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.