STAVOVI

Silajdžić: Ovo je finale, ovim pregovorima se završava rat u BiH

Ovo su sudbonosni dani za BiH i nadam se da će svi akteri biti ozbiljni u ovome, kazao je Silajdžić

N. Aj.

Haris Silajdžić

Foto: Arhiv


"Fašističko orgijanje" u BiH u početku nije privuklo pažnju, nešto kasnije jeste, rekao je Haris Silajdžić, nekadašnji premijer, član Predsjedništva BiH i šef bosanskohercegovačke diplomatije.

Naglasio je da se odvijaju pregovori kako međunarodnih predstavnika tako i oni domaćih te da bi oni mogli zapravo odrediti budućnost ove zemlje.

Najveća politička kriza

- Ovim pregovorima sada se završava rat. On je trajao sve vrijeme. Ovo su sudbonosni dani za BiH i nadam se da će svi akteri biti ozbiljni u ovome. Mi smo sada u ambijentu prisile, secesije, plašenja i odgovor međunarodne zajednice koji nije adekvatan i oni podliježu tom pritisku. Došlo se do raspodjele države i drugih nivoa vlasti. Pri tome će se fokusirati na imovinu i njenim upravljanjem, uključujući imovinu SFR Jugoslavije, socijalističke Republike BiH, javna dobra poput rijeka, dobra od općeg interesa poput šuma, poljoprivrednog zemljišta upravo onih koji su bili predmetom rješavanja u Ustavnom sudu BiH - rekao je Silajdžić za N1.

Komentirao je lobiranje za izbore domaćih zvaničnika u inostranstvu dok traje najveća politička kriza u BiH.

Historijski kontekst

- Pa ili nisu svjesni ili ih nije briga. Dakle, mi smo u jednoj ozbiljnoj situaciji sada, ovo je finale. Što se bude dešavalo sa ovim razgovorima i timovima odredit će budućnost BiHza 30, 40 ili više godina. Jer ako sada nema pomena o presudama Haškog tribunala gdje je gotovo cjelokupno rukovodstvo RS osuđeno na duge ili doživotne kazne zatvora. Taj sud je uradio svoj posao, ali se danas to ne pominje da bi se moglo razgovarati o problemima u BiH i izdvojiti je iz historijskog konteksta jer im smeta država - kazao je Siladžić.

NA VRH

Podijeli članak na