BROJNI GOSTI

Povodom Dana državnosti BiH u Vijećnici održana svečana akademija

U historiji naše zemlje ovaj datum nije samo jedan od najvažnijih događaja već putokaz u svim vremenima, kazala je Karić

Sa svečanosti u Vijećnici. A. Saračević

Piše: A. Saračević

25.11.2021

Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održana je večeras u sarajevskoj Vijećnici. 

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, obratila se prisutnima te prisutnima čestitala Dan državnosti BiH, kako kaže iz Vijećnice, simbola stradanja i uzdizanja naše zemlje.

- Na mapi svijeta ne postoji mnogo prostora koju karakterizira različitost kao u našoj zemlji. Naša historija mnogima se čini kompliciranom, no, ona je simbol. U historiji naše zemlje ovaj datum nije samo jedan od najvažnijih događaja već putokaz u svim vremenima. Samo oni koji ne poznaju historiju naše zemlje ne razumiju vrijednosti ZAVNOBIH-a. Dok god postojimo ujedinjeni u različitosti, mi ćemo braniti našu zemlju. Bosna i Hercegovina će postojati, a mi danas iz Sarajeva, glasno i ponosno svjedočimo o našoj jedinstvenosti i slobodi - rekla je ona.

Benjamina Karić. A. Saračević

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, također se obratio prisutnima.

- Grupa mudrih ljudi je sjela i uz nepoznavanje naših specifičnosti poslala poruku da naša država nije ni "srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, već i srpska i hrvatska i muslimanska". Ja sam odrastao uz taj princip. Nekad je bilo nekulturno ne poštovati ovo. Ovo je, ne samo temelj građanskih drštva BiH, već deklaracija prava napisana prije Deklaracije prava - naglasio je Forto.

Edin Forto. A. Saračević

Prisutni u Vijećnici su imali priliku čuti i poruku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christina Schmidt) povodom ovog praznika. 

- 25. novembar kao Dan državnosti BiH jeste državni praznik i ostaje državni praznik do usvajanja novog zakona o praznicma. Bosna i Hercegovina je država svih njenih naroda, pripadnika grupe ostalih i svih građana - poručio je između ostalog Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.