KONJIC

Sindikat doktora medicine i stomatologije stupio u generalni štrajk

Porezna uprava FBIH je sredinom oktobra blokirala račune Doma zdravlja i Opće bolnice zbog neizmirenih dugovanja, što je dovelo do nemogućnosti isplate plate zaposlenicima za mjesec avgust

Azra Mušinović i Lejla Nuhanović-Gakić. S. Džajić

Piše: S. Džajić

26.11.2021

Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a, podružnica Dom zdravlja i Opća bolnica Konjic su jutros stupili u generalni štrajk, jer, uprkos šrajku upozorenja koji su nedavno održali i time ukazali na tešak položaj u kojem se nalaze, nisu naišli na razumijevanje i rješavanje njihovih problema.

 Podsjećamo, Porezna uprava FBiH je sredinom oktobra blokirala račune ovim zdravstvenim ustanovima zbog neizmirenih dugovanja, što je dovelo do nemogućnosti isplate plate zaposlenicima za mjesec avgust.

Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a, podružnica Dom zdravlja i Opća bolnice je danas održao i press konferenciju za medije na kojoj su još jednom ukazali na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze ove dvije zdravstvene ustanove i njihovi zaposlenici.

Doktorica Azra Mušinović, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a, podružnica Dom zdravlja i Opća bolnica Konjic, kazala je da su se odlučili na pokretanje generalnog štrajka, jer više ne mogu čekati.

Sa press konferencije. S. Džajić

- Mi smo od jutros u generalnom štrajku, jer nismo imali drugog izbora.Do danas nije bilo nikakvih promjena, još uvijek smo u blokadi i plata nije isplaćena, te se naši problemi usložnjavaju. U međuvremenu smo izgubili zdravstveno osiguranje, a imamo radnika koji su bolesni i kojima treba liječenje, a nisu u mogućnosti da dobiju zdravstvenu uslugu. Mi kao prvo tražimo deblokadu računa, a onda i isplatu avgustovske plate - kazala je Mušinović.

Irfan Jazvin, predsjednik osnovne organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic kazao je da oni nisu stupili u generalni štrajk, ali da rade na daljnim koracima.

- Mi danas imamo sastanak predsjedništva Sindikata i najvjerovatnije da ćemo ići u blokadu M-17 puta ili blokadu institucija, odnosno Porezne uprave i Zavoda zdravstvenog osiguranja u Mostaru-kazao je Jazvin.

U toku generalnog štrajka, kako je kazala Azra Mušinović, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a, podružnica Dom zdravlja i Opća bolnica Konjic, neće se prekidati poslovi kao što su hitna stanja, covid ambulanta, vakcinacija i briga za onkološke bolesnike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.