ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović: Nekorektan je odnos međunarodne zajednice prema BiH

Sasvim sam uvjeren da neće doći ni do stvarnja novih država niti do prekrajanja granica, rekao je Šefik Džaferović

A. Ka.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH

Foto: Anadolija


Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, kazao je danas na Balkanskom integracijskom forumu 2021. u Podgorici da ne misli da su SAD i EU prepustile Zapadni Balkan bilo kome drugom.

- SAD su na Zapadnom Balkanu zaustavile rat, uspostavile mir, puno toga su uradile i rade – rekao je Džaferović.

Džaferović smatra da je geostrateška konfiguracija Zapadnog Balkana završena.

Euroatlantski put

- Sasvim sam uvjeren da neće doći ni do stvarnja novih država niti do prekrajanja granica. To su ideje koje se neće dogoditi. Ostalo je da gradimo euroatlantski put. Vladavina prava, borba protiv korupcije, individulanih prava, jednaka prava to je suština evropske konvencije i mislim da je to put - istakao je.

Misli da EU nije dovoljno angažirana kada je upitanju zapadni balkan i trebala bi, kao i SAD da budu mnogo više angažiranije, te da je budućnost ovog prostora djelovanje na liniji Vašington-Brisel.

- Nekorektan je odnos međunarodne zajednice prema BiH. Međunarodni intervencionizam nije običan kao svugdje u svijetu, on je institucionaliziran dio je paketa po kojem funkcionira BiH. Bez ispunjavanje obaveze međunarodne zajednice, BiH teško može da funkcioniše u postojećem ustavnom aranžmanu. Mi danas proživljavamo to vrijeme. Međunarodna zajednica nije djelovala kako je trebala, OHR je počeo da smanjuje svoje aktivnosti i to je bio loš signal za BiH, a retrogradne snage su digle glavu i misle kako bi mogle realizirati svoje agende koje nisu ni u ratu - kazao je član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, krajnji cilj je povreda teritorijalnog integriteta BiH.

NATO prostor

- To neće proći, postoji dovoljan broj onih koji su pupčanom vrpcom vezani za BiH. Potrebno se vratiti obavezama međunarodne zajednice i principu vladavine prava. Treba se vratiti u okviru koji djeluje BiH. Ako jedan zvaničnik kaže da je neustavna odluka Ustavnog suda, znate kakav je to udar na princip vladavine prava? BiH se mora pomoći da joj institucije mogu funkcionirati bez bojkota i blokada. Naš put je put u EU i NATO savez. Postavljali se pitanje o alternativama. Pogledajte kartu EU i NATO saveza. Vidjet ćete da oko država Zapadnog Balkana smo okruženi. Ovo je NATO prostor, evropski prostor. Ovo je put koji je dobar za svaku državu na Zapadnom Balkanu, dobar za sveukupnu međunarodnu zajednicu - istakao je Džaferović.

NA VRH

Podijeli članak na