ZAMJENIK MINISTRICE VP

Brkić i Kajmakči: Bilateralna konsultacije za kontinuirani razvoj saradnje u svim oblastima

Sagovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena te unaprijedila ekonomska saradnja BiH i Turske

E. Ć. / Anadolija

29.11.2021

Brkić i Kajmakči. anadolija

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH Josip Brkić i zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Turske i načelnik Odjela za evropske poslove Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Faruk Kajmakči (Kaymakci) predvodili su delegacije dvaju ministarstava na bilateralnim konsultacijama održanim danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Konsultacije su predstavljale priliku za pregled aktuelnog stanja ukupnih bilateralnih odnosa BiH i Republike Turske, a poseban akcenat je stavljen na unapređenje saradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova, jačanje ekonomskih veza, europske integracije BiH, odnose BiH i Turske sa Evropskom unijom, NATO proces BiH, kao i ostale teme od zajedničkog interesa.

- Tom prilikom ocijenjeno je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske veoma dobri i prijateljski i da postoji obostrani interes za kontinuirani razvoj saradnje u svim oblastima. Konstatirano je da se dobri i stabilni odnosi dvije zemlje njeguju i jačaju intenzivnim uzajamnim posjetama na visokom nivou. Također, trilaterale BiH - Turska - Srbija i BiH - Turska - Hrvatska predstavljaju značajne segmente saradnje dvije države - navedeno je u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sagovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena te unaprijedila ekonomska saradnja BiH i Turske, posebno u području infrastrukture, poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja i zdravstva. Obostrano je ukazano na važnost projekta izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd - Sarajevo, čiju će gradnju finansirati Republika Turska.

Pozdravljena je kvalitetna ugovorna baza dvije zemlje, te izražena nada da će što prije doći do okončanja procedura za zaključivanje sporazuma/protokola koji su u proceduri usaglašavanja.

Istaknuta je dobra suradnja između dvije zemlje u kontekstu razmjene podrški u kandidaturama za različite pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima.


Sa današnjeg sastanka. anadolija

Brkić je zahvalio prijateljskoj Republici Turskoj na podršci i pomoći koju pruža BiH na putu evropskih i euroatlantskih integracija, a posebno kada je riječ o pomoći u medicinskoj opremi i vakcinama u borbi protiv pandemije COVID-19.

U pogledu evropskog puta BiH, kazao je da je BiH u potpunosti posvećena procesu europskih integracija kao svom vanjskopolitičkom cilju i da za BiH put ka EU nema alternative. Upoznao je sagovornike o aktivnostima na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU, procesu reformi sa fokusom na izmjene Izbornog zakona. Osvrnuvši se na aktuelnu unutrašnjo-političku situaciju u BiH, Brkić je istakao kako se trenutna kriza negativno reflektuje na funkcionalnost državnih institucija i da su zbog blokade u radu institucija mnoga važna pitanja “na čekanju” za razmatranje. Dodao je da se pokušava iznaći rješenje za izlaz iz trenutne situacije i da je najbolji način za to postizanje unutrašnjeg kompromisa, bez uslovljavanja i nametanja rješenja sa strane.

Kada je riječ o NATO putu BiH Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH, informisao je delegaciju Turske o značaju formiranja komisije, te daljim pravcima i aktivnostima te saradnje. Podsjetio je da je BiH definisala svoje reformske aktivnosti u okviru Programa reformi 2020. i 2021. i da je komisija usvojila Program reformi 2021. koji je upućen u daljnju proceduru Vijeću ministara BiH. Naglasio je da BiH i dalje ostaje opredijeljena svojim vanjsko-političkim ciljevima.

Tokom konsultacija, razmijenjena su iskustva i informacije vezano za aktivnosti BiH i Turske u regionalnim inicijativama, posebno u pogledu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi, te aktuelna međunarodna kretanja koja bi mogla imati uticaj na održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.

Kaymakci je naglasio da će Republika Turska, kao iskren prijatelj Bosne i Hercegovine, nastaviti pružati podršku i pomoć BiH, podsticati europski i NATO put BiH, te unapređivati saradnju u svim segmentima od zajedničkog interesa.

Nezaobilazna tema tokom konsultacija BiH i Turske bila je situacija u obje zemlje vezano za pandemiju COVID-19, migrantska kriza i uticaj te krize na sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.