U TOKU SJEDNICA

Zastupnici o Nacrtu budžeta: Postavili niz pitanja za Vladu KS

Budžet Kantona Sarajevo za 2022. godinu iznosi 1.101.295.480 KM

Čičić: 120 miliona KM predviđeno za kapitalne projekte. Avaz

Piše: A. Č.

30.11.2021

Na samom početku sjednice Skupštine KS zastupnik Igor Stojanović (SDP) predložio je da se prva točka dnevnog reda „pitanja i inicijative“ prebaci kao zadnja točka, što su zastupnici izglasali.

Druga tačka je Nacrt Budžeta Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Budžet Kantona Sarajevo za 2022. godinu iznosi 1.101.295.480 KM i sastoji se od Računa prihoda i rashoda, Računa kapitalnih primitaka i izdataka i Računa finansiranja.

- Uz Nacrt budžeta predloženi su svi prihodi i rashodi. Održani su sastanci sa budžetskim korisnicima i doneseni su zaključci u skladu sa limitima. Vlada KS je usvojila Nacrt budžeta za 2022. godinu. budžet je planiran na osnovu prohoda i rashoda - rekao je, između ostalog, u uvodnom izlaganju ministar finansija Davor Čičić.

Ministar finansija Davor Čičić. Avaz

Budžetom su planirana sredstva za boračku populaciju oko 24,3 miliona KM sredstava, a pored toga za boračka udruženja je predviđen i iznos od 8 miliona KM. Za pomoć maloj privredi, poljoprivrednicima bit će izdvojena sredstva u iznosu od 15,7 miliona KM.

Također su Nacrtom budžeta planirana sredstva i za sektor obrazovanja, za predškolski odgoj, osnovno i srednje obrazovanje. Za upis djece u privatnim vrtićima iz budžeta je osigurano 17,8 miliona KM.

Također je 120 miliona KM predviđeno za kapitalne projekte, kroz kreditno zaduživanje KS.

7,2 milona KM za adaptaciju i izgradnju nove zgrade MUP KS

Planirano je i zaduživanje za još 34 miliona KM za projekte saobraćajne infrastrukture. Prije svega za infrastrukturne projekte grada i općina, za izgradnju saobraćajnice Prve transverzale, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Planirana su zaduživanja od 7,2 miliona KM za adaptaciju i izgradnju nove zgrade MUP KS, za Upravu policije, nabavku opreme policiji, ali i specijalne opreme.

Za sektor komunalne privrede i infrastrukture planirano je zaduženje od 9,8 miliona KM, za sufinansiranje kreditiranja kupovine stanova za mlade bračne parove, za izgradnju, rekonstrukciju komunalnih objekata, za rekonstrukciju Fakulteta zdravstvenih studija.

Koliko je neiskorištenih sredstava od kredita

Zastupnik Mahir Dević (SDA) pitao je koliko se sredstava treba vratiti po osnovu zaduženja i kredita.

- Koliko je neiskorištenih sredstava od tih kredita i koliko penala plaćamo po tom osnovu. Za ministra MUP-a pitam kada će se otvoriti policijska stanica u Srednjem. U oblasti zdravstva pitam koliko je sredstava predviđeno za domove zdravlja, koliko za KCUS, a koliko za Opću bolnicu - pitao je Dević.

Zastupnica Bibija Kerla (DF) pitala je da li imaju planirana sredstva za 6.000 zdravstvenih radnika koji nemaju kolektivni ugovor.


Dokumentacija za novu zdradu MUP-a KS

Dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić pitala je zašto budžetom nisu predviđena sredstva za stimulaciju zdravstvenim radnicima.

- Da li je spreman dokumentacija za novu zgradu MUP-a KS - pitala je Viteškić.

Samostalni zastupnik Senad Hasanović tražio je pojašnjenje tri miliona KM za nabavku helikoptera.

- Da li su sredstva planirana za nabavku letjelice ili za šta. Molim za pojašnjenje na šta bi se utrošila ova tri miliona - pitao je Hasanović.


Sredstva za sportaše

Zastupnik Dževad Poturak (SBB) pitao je koliko je sredstva planirano za pravosnažne sudske presude.

- Od 3. novembra su krenule isplate, koliko je isplaćeno policajcima. Koliko je novca pripremljeno za sport, vrhunske sportiste, zaslužne sportiste i penzionisane sportaše. Šta će biti s njima kada završe karijeru, a čitav život nose zastavu BiH. Sarajevu ne treba helikopter. To ne treba u ovoj krizi. Treba Federaciji, ali ne treba Sarajevu.

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) istakao je da je ovo administrativni proračun.

- Sve greške na koje smo ukazivali ranijih godina, ne pokušavaju se popraviti. Kako da očekujemo napredak. Zanima me zaduženost. Mislim da smo prezaduženi. Volio bih da znam kako obuzdati taj kurs jer zadužujemo generacije pred nama. Zanima me da li odustajemo od onoga što nas zakon obavezuje, a to je da smo usvojili inicijativu za šumarsku školu, odnosno akademiju na Ilidži, a ništa se po tom planu nije uradilo - rekao je Marić.

Istakao je da ne može da se ne osvrnemo na ono što ih je dočekalo jutros.

- Sindikati su ispred zgrade i u nacrtu bi trebala biti neka vrsta projekcije za eventualne dogovor ili kolektivne ugovore koje traže. Da li se računa na to i zašto se do sada nije razgovaralo o ovim temama. Ako se nastavi sa ovim što je danas počelo, bit ćemo u velikim problemima. Neprimjereno je da šutke prelazimo preko toga - rekao je Marić.

Pohvalio rad Ureda za borbu protiv korupcije

Zastupnik Mirza Čelik pohvalio je rad Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

- Mislim da dobro rade posao i da bi trebalo osigurati sredstva da se zaposli još osoba. Predlažem da se iznađu sredstva za Zetru, jer ZOI'84 sve što zaradi, Zetra potroši. Trebali bi finansirati Zetu, a ZOI'84 ono što zaradi da ima za projekte i rad - rekao je Čelik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.